Vzácna tabuľka s Eposom o Gilgamešovi sa vráti do Iraku

Americký federálny súd posvätil zabavenie 3500 rokov starej tabuľky s časťou eposu o Gilgamešovi. Artefakt by sa tak mohol vrátiť do krajiny svojho pôvodu - do dnešného Iraku, informovala agentúra AFP. Historický predmet zakúpili v roku 2014 majitelia obchodného reťazca Hobby Lobby a umiestnili ho v Múzeu biblie vo Washingtone. Úrady tvrdia, že tabuľka sa pred tým do krajiny dostala nelegálne.

31.07.2021 16:00
tabulka Gilgames Foto:
Vzácna 3500 rokov stará tabuľka s časťou eposu o Gilgamešovi.
debata (2)

„Zabavenie predstavuje dôležitý míľnik na ceste k navráteniu tohto vzácneho a starobylého majstrovského diela svetovej literatúry do krajiny pôvodu,“ povedala americká prokurátorka Jacquelyn Kasulisová.

Epos o Gilgamešovi je jedným z najstarších literárnych diel. Vznikol v druhom tisícročí pred n.l. v Mezopotámii, ktorá sa rozkladala zhruba na území dnešného Iraku.

Vzácny predmet sa podľa úradov dostal do Spojených štátov v roku 2003 potom, čo ho v Londýne kúpil obchodník so starožitnosťami od jordánskeho obchodníka so starovekými artefaktami z Blízkeho východu. Do USA potom tabuľku priviezol nelegálne a predal ju s falošnými dokumentami, napísal server BBC News. Potom, čo niekoľkokrát zmenila majiteľa, ocitla sa v roku 2014 na aukcii, kde ju za za 1,67 milióna dolárov kúpila rodina Greenovcov, vlastniaca obchodný reťazec Hobby Lobby.

Gilgameš na pečati z Mesannapedy 2600 p.n.l. Čítajte aj Epos o Gilgamešovi predmetom sporu

Ten ju umiestnil v Múzeu biblie v hlavnom meste Spojených štátov, ktorému predsedá a financuje ho šéf reťazca, miliardár Steve Green. Nie je to prvýkrát, čo spoločnosť Hobby Lobby figurovala v obdobnom prípade. V roku 2017 musela zaplatiť pokutu a vrátiť tisícky umeleckých diel nelegálne získaných z Iraku. Spoločnosť so zabavením tabuľky s časťou Eposu o Gilgamešovi súhlasila, uviedli americké úrady.

O vzácnej historickej tabuľke zh Mezopotámie (angl.)

Artefakt zabavilo z múzea americké ministerstvo spravodlivosti už v roku 2019, od tej doby sa usilovalo o jeho formálne vlastníctvo prostredníctvom zákonov o prepadnutí majetku, aby ho mohlo vrátiť právoplatným majiteľom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana pamiatok #Epos o Gilgamešovi