Malá Amal má prebudiť záujem o utečencov

Volajú ju Malá Amal, hoci je vysoká 3,5 metra. Koncom júla sa vydala na cestu dlhú 8 000 kilometrov - od sýrskych hraníc až do Európy. V týchto dňoch sa ešte túla po Turecku, 9. augusta by mala loďou doraziť do Grécka a o mesiac neskôr do Talianska.

03.08.2021 09:00
The-Walk-Little-Amal-and-children-c-Bevan-Ross-... Foto:
Malá Amal znázorňuje utečeneku a po svete chodí aby rozpovedala svoj príbeh.
debata

Odtiaľ bude pokračovať do Francúzska, navštívi aj Švajčiarsko, Nemecko, Belgicko a začiatkom novembra sa jej putovanie skončí vo Veľkej Británii. Amal je umelecké dielo – obrovská bábka, ktorá predstavuje mladú utečenku.

Za jej zrodom stojí britská divadelná skupina Good Chance (Dobrá šanca), ktorú založili v roku 2015 v utečeneckom tábore vo francúzskom meste Calais. V lokalite známej ako "džungľa“ čakali vtedy tisíce utečencov, ktorí sa márne pokúšali dostať cez hranice do Veľkej Británie. Zoskupenie umelcov Good Chance sa inšpirovalo ich príbehmi. Pripravilo svoju prvú divadelnú hru Džungľa, ktorú s veľkým úspechom odohrali v najvýznamnejších londýnskych divadlách.

"Od nášho založenia zdôrazňujeme veľkú úlohu umenia v humanitárnej kríze,“ vysvetlila na webstránke skupiny jej obchodná vedúca Naomi Webbová. "Umenie má tú odzbrojujúcu schopnosť spájať ľudí a rozprávať ich príbehy,“ doplnila.

Keď sa pre pandémiu koronavírusu otázka imigrantov dostala do úzadia, umelci z Good Chance prišli s nápadom, ako na problém opäť upozorniť. Vytvorili projekt The Walk (Prechádzka), ktorý sa začal 27. júla v tureckom meste Gaziantep, neďaleko sýrskych hraníc. Práve tam Amal vykročila na svoju dlhú cestu, pri ktorej prejde cez osem európskych krajín. "Aby našla matku. Aby sa vrátila do školy. Aby začala nový život,“ zdôvodnili autori projektu na internetovom portáli Walkwithamal.org.

"Práve preto, že svet teraz rieši iné témy, je také dôležité opäť upriamiť pozornosť na utečeneckú krízu,“ priblížil umelecký šéf zoskupenia Good Chance Amir Nizar Zuabi. Projekt The Walk označuje za "jedno z najinovatív­nejších a najdobrodružnejších kultúrnych diel, ktoré kedy vznikli“.

Malá Amal už navštívila napríklad aj Londýn. Foto: Nick Wall
The-Walk-Little-Amal-London-c-Nick-Wall-0324-copy-1 Malá Amal už navštívila napríklad aj Londýn.

Čo sa týka samotnej Amal, o jej výrobu sa postarala uznávaná juhoafrická spoločnosť Handspring Puppet Company. Aby sa figurína mohla hýbať, obsluhujú ju štyria "bábkoherci“. Dvaja sa starajú o ramená, tretí o chrbát a ďalší sa schováva v jej tele, kde kráča na chodúľoch. Okrem toho zodpovedá aj za nástroj, ktorý umožňuje, aby ožila tvár, hlava i oči nadrozmernej Amal.

Medzi "bábkohercami“ sú pritom aj bývalí utečenci. Zvedavcom, ktorí majú záujem, dovolia, aby si s nimi načas vymenili miesto a sami si vyskúšali, aké je to ovládať takú veľkú bábku.

Na každom mieste, kde sa Amal zastaví, ju miestni umelci privítajú kultúrnym programom. Napríklad v Aténach pre ňu nachystali podujatie inšpirované gréckou mytológiou, kde sa v centre mesta stretne s bájnym Minotaurom.

V Ríme sa sústredia na vizuálne umenie – na budovy v meste premietnu zábery a maľby sýrskych domov zničených počas vojny. V Bruseli stavili zase na vystúpenie tanečníkov, borcov v parkúre a cirkusových artistov, ktorí Amal pripomenú jej prekonanú traumu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amal