Zomrela jedna z navýznamnejších kunsthistoričiek na Slovensku Klára Kubíková

Vo veku 76 rokov zomrela v nedeľu 1. augusta kunsthistorička Klára Kubíková. Bola autorkou publikácií o umelcoch tvoriacich v 20. storočí. Systematicky sa venovala tiež výstavnej prezentácii umelcov pôsobiacich na slovenskej výtvarnej scéne, pre ktorých spracovala početné katalógy a úvodné texty.

04.08.2021 15:05
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

O jej úmrtí informovala Asociácia teoretikov, historikov a kritikov výtvarného umenia. Kubíková patrila k najvýznamnejším historičkám umenia na Slovensku. „Domáce výtvarné umenie chápala ako súčasť moderného stredoeurópskeho a európskeho umeleckého diania a vnímala výtvarné umenie, divadlo, literatúru, architektúru, film, fotografiu, umelecké remeslá v širokých kultúrnych súradniciach,“ skonštatovali z asociácie.

Klára Kubíková sa narodila 6. augusta 1944 v Piešťanoch. V rokoch 1976 – 1986 pracovala vo fonde výtvarných umení a v rokoch 1986 – 2002 v Slovenskej národnej galérii. V roku 1999 jej bola udelená Cena M. Benku a v roku 2004 Cena Mariana Várossa za celoživotnú umenovednú činnosť. Bola dlhoročnou podpredsedníčkou Asociácie teoretikov, historikov a kritikov výtvarného umenia a členkou Rady Fondu výtvarných umení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kunsthistorik