Kultúra sa už nezavrie. Prijal sa nový kultúrny semafor

Od pondelka začínajú platiť nové pravidlá pre organizovanie kultúrnych podujatí. Podľa nových pravidiel brány kultúrnych podujatí budú môcť zostať otvorené počas všetkých stupňov COVID automatu. Zaručuje to aj aktuálna verzia kultúrneho semafora, ktorú vláda schválila vo štvrtok 12. augusta.

13.08.2021 12:30
počasie, leto, terasy, reštaurácie, covid automat Foto: ,
debata

Organizátori budú mať voľné ruky a sami sa môžu rozhodnúť, v akej podobe budú podujatie organizovať. Kultúrny semafor rovnako ako COVID automat sa riadi podľa rozdelenia na plne zaočkovaných, skupinu OTP (očkovaní, testovaní, prekonali ochorenie COVID-19) alebo základ (bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či testovanie).

Semafor pre kultúru po novom necháva akcie pre zaočkovaných bez limitu v štyroch z piatich stupňov. V poslednom čiernom stupni (III. stupeň ohrozenia) sa iba sprísňujú obmedzenia na maximálne 100 ľudí v interiéri alebo exteriéri, podujatia sa však môžu naďalej organizovať.

V stupni “Monitoring” pri výbere podmienok podľa OTP kultúrny sektor pokračuje v režime bez obmedzenia percentuálnej obsadenosti, rozhoduje však absolútny počet návštevníkov – a to 2500 v interiéri a 5000 v exteriéri. V nasledujúcich stupňoch – ostražitosť, I. stupeň ohrozenia a II. stupeň ohrozenia – sa pristupuje k obmedzeniu kapacity na 50 % a maximálne počty návštevníkov.

Úrad verejného zdravotníctva zohľadnil nový kultúrny semafor vo vyhláškach, ktoré vstúpia do účinnosti v pondelok 16. augusta 2021. Všetky informácie z nového kultúrneho semaforu nájdete na stránkach ministerstva kultúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #Covid automat