Rekonštrukcia Timravinho rodného domu viazne, chýbajú peniaze

Obnova fary v Polichne v okrese Lučenec, v ktorej sa kedysi narodila a žila spisovateľka Božena Slančíková Timrava, napreduje veľmi pomaly.

18.08.2021 11:00
Timrava Foto: ,
Rodný dom Timravy má novú strechu, no potreboval by kompletnú rekonštrukciu.
debata (4)

Obec vlani a tento rok získala na rekonštrukčné práce od ministerstva kultúry dohromady 45 000 eur, podľa starostu Pavla Kyseľa je to však stále málo na to, aby sa tejto kultúrnej pamiatke dostalo vzhľadu, aký si zaslúži.

Ako starosta uviedol, už pred desiatimi rokmi sa z peňazí z verejnej zbierky podarilo vymeniť strechu, cez ktorú do fary zatekalo. Neskôr sa z programu Obnovme si svoj dom ministerstva kultúry podarilo na budove vymeniť staré okná a dvere a urobila sa hydroizolácia objektu.

„Vlaňajšiu dotáciu 25 000 eur sme použili na obnovu fasády a na záchranu vedľa stojacej hospodárskej budovy,“ vymenúva s tým, že je to však stále málo. Potrebné je ešte urobiť omietky, podlahy a ďalšie nevyhnutné práce v interiéri.

Starosta hovorí, že nevýrazná podpora na obnovu pamiatky je nedôstojná aj vzhľadom na to, že na konci roku si pripomíname 70. rokov od úmrtia tejto slovenskej spisovateľky a v Polichne sa pri tejto príležitosti pripravujú aj spomienkové podujatia.

VIDEO: Pozrite si dom, v ktorom sa kedysi narodila a žila spisovateľka Božena Slančíková Timrava.
Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Božena Slančíková-Timrava #rodný dom