Zlodeji ukradli meď z komplexu Víťazného stĺpa v Berlíne

Škody vo výške niekoľko stotisíc eur spôsobili neznámi páchatelia, ktorí ukradli medenú krytinu zo striech budov v komplexe pamätníka Siegessäule. K činu došlo ešte minulý týždeň v noci na stredu 18. augusta.

23.08.2021 13:00
Viťazný stĺp Foto:
Víťazný stĺp (Siegessäule) v Berlíne.
debata

Zamestnanci okresného úradu najprv zistili poškodenie medenej strechy jedného zo štyroch tzv. tunelových domčekov, v ktorých sú vstupy do tunelov vedúcich k pamätníku popod rušnú Ulicu 17. júna, a privolali políciu.

Následná kontrola ukázala, že medené časti striech zlodeji odstránili celkovo z troch budov. Meď však ukradli len tam, kde to nebolo vidno zo zeme. Vzhľadom na závažnosť krádeže prevzala vyšetrovanie kriminálna polícia.

Spôsobená škoda sa pohybuje v stovkách tisíc eur, pretože okrem krádeže materiálu poškodili aj konštrukciu strechy a na obnovu je potrebné splniť kritériá pamiatkovej ochrany.

Berlín Čítajte viac Berlín inšpiroval Bowieho aj Depeche Mode

Víťazný stĺp (Siegessäule) je jednou z najznámejších pamiatok Berlína. Odhalili ju v roku 1873 ako pomník tzv. vojen za zjednotenie Nemecka (dánsko-nemeckej vojny, prusko-rakúskej vojny a prusko-francúzskej vojny).

Na jeho vrchole je 8,3 metra vysoká socha Víťazstvo. Pôvodne stál pred kráľovským palácom na dnešnom Námestí republiky. V rámci prípravy výstavby hlavného mesta nacistickej Tretej ríše ho v rokoch 1938 a 1939 premiestnili na svoje súčasné miesto.

Podľa niektorých informácií sa Francúzi po dobytí Berlína v máji 1945 pokúšali dosiahnuť, aby pamätník, ktorý pripomínal aj ich starú porážku vo vojne, zbúrali, no keďže stĺp patril do britského okupačného sektora, so žiadosťou nepochodili.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #krádež #zlodeji #Berlín #Víťazný stĺp