Kremnica hľadá využitie pre Zechenterov dom

Mesto Kremnica hľadá budúce využitie národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Zechenterov dom, ktorá má prejsť v najbližších rokoch komplexnou rekonštrukciou. Pre potenciálnych záujemcov s ideou využitia NKP na verejnosti prospešné účely zorganizuje v polovici septembra i deň otvorených dverí.

24.08.2021 06:00
debata

Zechenterov dom v širšom centre Kremnice sa nevyužíva už od roku 2008, samospráva v ňom pôvodne plánovala vybudovať nájomné byty. Po nesúhlasnej petícii, ktorú iniciovalo občianske združenie SOS Kremnica, a následnej diskusii s verejnosťou, je však mesto otvorené využiť budovu na iné účely.

Podľa OZ by totiž dom, ktorý v minulosti obýval lekár, publicista a prírodovedec Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský, mal plniť kultúrnu, edukačnú či spoločenskú funkciu. Samospráva s OZ SOS Kremnica aktuálne hľadá združenie, subjekt či organizáciu, ktoré by prišli s nápadom budúceho využitia Zechenterovho domu a zároveň svoj projekt i zrealizovali.

Primátor Kremnice Alexander Ferenčík zdôraznil, že mesto nehľadá partnera na financovanie obnovy Zechenterovho domu, ale subjekt, ktorý by zrekonštruovanú budovu vedel zmysluplne využiť na verejnoprospeš­né účely.

Pre potenciálnych záujemcov s myšlienkou budúceho využitia NKP zorganizuje mesto i deň otvorených dverí. Uskutoční sa 17. septembra a jeho súčasťou bude prehliadka Zechenterovho domu i prezentácia iných podobných úspešných projektov.

Najstaršia zmienka o Zechenterovom dome pochádza z roku 1506, keď bol jeho majiteľom ešte kremnický richtár Sebastian Ungefüg.

Súčasťou domu je i botanická záhrada, ktorú založil Zechenter-Laskomerský. Nachádza sa v nej i takmer 400 rokov starý dub letný a v minulosti ju navštívili aj cisár František Lotrinský či kráľ Jozef II. V roku 1974 záhradu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica #národná kultúrna pamiatka #Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský #Zechenterov dom