"Bábätko" z albumu Nirvany zažalovalo skupinu

Američan Spencer Elden, ktorého ako bábätko odfotili na obal slávneho albumu Nevermind rockovej skupiny Nirvana, žaluje kapelu za údajné sexuálne zneužívanie.

27.08.2021 08:00
Obal albumu Nevermind skupiny Nirvana Foto:
debata

Fotografia zachytáva štvormesačného Eldena v bazéne, ako chytá dolárovú bankovku, ktorá pred ním visí na rybárskom vlasci. Po celom svete sa predalo vyše 30 miliónov nosičov tohto albumu, na ktorom sa nachádzajú hity ako Smells Like Teen Spirit a Lithium.

Nirvana: Smells Like Teen Spirit

Dnes už 30-ročný Elden tvrdí, že jeho rodičia nikdy nepodpísali zmluvu na zverejnenie, ktorá by umožňovala použitie jeho snímky na albume. Okrem toho vyhlasuje, že nahá fotografia sa rovná detskej pornografii. „Zábery odhaľujú intímnu časť Spencerovho tela a oplzlo vystavujú Spencerove genitálie z obdobia, keď bol dojčaťom, až do súčasnosti,“ uvádza sa v žalobe. Eldenov právnik argumentuje, že začlenenie dolárovej bankovky do záberu vytvára dojem, akoby bolo neplnoleté dieťa „sexuálnym pracovníkom“.

USA Nirvana Cobain Úmrtie 20. Výročie Čítajte aj Gitara Kurta Cobaina zlomila aukčný rekord

Podľa žaloby skupina Nirvana sľúbila, že prekryje Eldenove genitálie nálepkou, ale dohodu nedodržala. Mladý muž tvrdí, že následkom umeleckého diela „utrpel a bude ďalej trpieť celoživotnou ujmou“, a to aj „extrémnymi a trvalými emocionálnymi ťažkosťami“. Dielo mu vraj „zasiahlo do normálneho vývoja a napredovania vo vzdelávaní“ a vyžiadalo si to aj „medicínsku a psychologickú liečbu“.

Music Kurt Cobain Čítajte aj Svet je 25 rokov bez Kurta Cobaina. Hudobná ikona zhorela príliš skoro

Elden požaduje odškodné najmenej 150-tisíc dolárov od každého z 15 obžalovaných, medzi ktorými sú žijúci členovia skupiny Dave Grohl a Krist Novoselic, správca pozostalosti po Kurtovi Cobainovi, bývalá Cobainova manželka Courtney Love a fotograf Kirk Weddle. Zástupcovia Nirvany a ich nahrávacích spoločnosti sa ešte k žalobe nevyjadrili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nirvana