Jesenná knižná úroda

Knihomoli majú zasa hody. Povychádzalo množstvo zaujímavých noviniek pokrývajúcich najrôznejšie oblasti čitateľského záujmu: od fascinujúcej publikácie podrobne mapujúcej život mravcov až po dejiny Ruska. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi.

04.09.2021 15:00
debata

Poviedky plné záhad a napätia

Nórsky spisovateľ Jo Nesbo prichádza s novou zbierkou poviedok, ktorá u nás vychádza vo vydavateľstve Ikar. Žiarlivec a iné príbehy je kniha plná napätia a neočakávaných zvratov, ktoré sú pre autorovu tvorbu charakteristické. V sérii kriminálnych príbehov sa objaví napríklad vyšetrovateľ špecializujúci sa na zločiny spáchané zo žiarlivosti, ktorý momentálne pátra po vrahovi svojho dvojčaťa. Taxikár, nachádzajúci sa tisíce kilometrov ďaleko, zasa nachádza manželkinu náušnicu v aute svojho šéfa a nevie, ako so situáciou naložiť. Žena, ktorá práve letí v lietadle, sa po odhalení manželovej nevery rozhodne spáchať samovraždu. Zbierka poviedok by mala ulahodiť nielen verným fanúšikom Nesbovej tvorby, ale aj každému, kto ocení nepredvídateľné a strhujúce príbehy.

Kniha Žiarlivec a iné príbehy. Foto: Ikar
Kniha Žiarlivec a iné príbehy. Kniha Žiarlivec a iné príbehy.

Záhada stratenej výstavy

Autori Slavko Pregl a Leon Pogelšek prichádzajú s pútavým románom Tajomstvo stratenej galérie. Belehradský antikvár a jeho pomocník pri návšteve starej vily v Záhrebe nájdu zaprášený katalóg výstavy predvojnového galeristu Ericha Šlomoviča, tajomníka chýrneho zberateľa obrazov. Všetky diela zo zbierky sa však na Silvestra 1944 pri zrážke vlakov stratili. O štyridsať rokov neskôr sa začnú objavovať na trhu. Postupne sa do sveta dostane vyše štyristo diel zo Šlomovičovej výstavy. Sú to skutočne jeho diela alebo falzifikáty z dielne majstrov svojho remesla z malej dediny vo Vojvodine, ktorí obchodujú za hranicou zákona? Román vychádza vo vydavateľstve Slovart.

Kniha Tajomstvo stratenej galérie. Foto: Slovart
Kniha Tajomstvo stratenej galérie Kniha Tajomstvo stratenej galérie.

Mladosť – radosť – pochabosť

Súbor poviedok youtubera Petra Popluhára s názvom Ako (ne)prežiť mladosť (vychádza vo vydavateľstve Ikar) je zábavným prierezom udalostí, ktoré boli inšpirované autorovými mladíckymi zážitkami. Časovo sledujú obdobie od tragikomických situácií na základnej škole až po poburujúce zverstvá univerzitných čias. To, čo sa začína ako nevinná školská výmena zberateľských kariet, sa postupne zvrháva na búrlivé alkoholické excesy, a končí sa absolútnym drogovým delíriom. Príbehy sú charakteristické autorovým neodmysliteľným humorom, jemnou nekorektnosťou a často prekvapujúcim rozuzlením. Popluhár v roku 2018 vydal tematicky podobnú knihu cestovateľských poviedok s názvom Kde všade som (ne)zomrel.

Kniha Ako neprežiť mladosť. Foto: Ikar
Kniha Ako neprežiť mladosť. Kniha Ako neprežiť mladosť.

Najväčší bežec všetkých dôb

Športový novinár Rick Broadbent, ktorý píše pre americké Times, má na svedomí vôbec prvú zahraničnú biografiu Emila Zátopka s názvom Vytrvalosť: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka. Dokumentuje nevšedný vzostup, pád a rehabilitáciu muža, ktorý bol označený za „najväčšieho bežca všetkých dôb“. Je to tiež príbeh zlatého veku športu, ktorý sa odohrával na pozadí ohavností studenej vojny. Okrem iného ukazuje, ako sa Zátopek dostal z londýnskej olympiády v roku 1948 do českých väzenských lágrov – toto je trýznivý a súčasne povznášajúci príbeh o prežití. Kniha vychádza vo vydavateľstve Slovart. Od 9. septembra budú slovenské kiná premietať film Zátopek.

Kniha Vytrvalosť: Pozoruhodný život a doba... Foto: Slovart
Kniha Vytrvalosť: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka Kniha Vytrvalosť: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka.

Velikáni s perom v ruke

Vo vydavateľstve Ikar práve vychádza súborné dielo s názvom Spisovatelia: život a dielo, v ktorom nájdete mená ako William Shakespeare, Jane Austenová, Haruki Murakami či Toni Morrisonová. Kniha sa venuje spisovateľom, ktorí literatúru formovali a dnes ich považujeme za klasikov, ale aj tým súčasným, ktorí neustále otvárajú nové obzory. Skúma životnú púť a tvorbu viac než stovky velikánov literárneho umenia. Každého prozaika, dramatika a básnika spoznáte cez portréty, miesta, kde žil a tvoril, ale aj cez ukážky originálnych rukopisov. Okrem toho zmieňuje aj lásky či nepriateľstvá jednotlivých autorov, ktoré inšpirovali ich tvorbu. Predslov ku knihe napísal James Naughtie, moderátor relácie Bookclub britskej stanice BBC.

Kniha Spisovatelia: život a dielo. Foto: Ikar
Kniha Spisovatelia: život a dielo Kniha Spisovatelia: život a dielo.

Vytratiť sa z pamäti

Americká autorka fantasy V. E. Schwabová sa preslávila svojím románom Vicious z roku 2013. V jej najnovšej knihe s názvom Neviditeľný život Addie LaRueovej sa odvíja nezvyčajný príbeh Francúzky Addie. Tá v roku 1714 uzavrie dohodu, ktorá jej zaručuje večný život. Vďaka nej môže žiť bez obmedzení naprieč stáročiami i svetovými kontinentmi. Ako každá faustovská dohoda, aj táto má svoj háčik – ľudia na Addie zabudnú v okamihu, keď z nej spustia zrak. Až takmer po tristo rokoch stretne mladého kníhkupca, ktorý si ako prvý dokáže zapamätať jej meno. Neviditeľný život Addie LaReuovej sa dočká aj filmovej adaptácie. Kniha vychádza vo vydavateľstve Slovart.

Kniha Neviditeľný život Addie LaRueovej. Foto: Slovart
Kniha Neviditeľný život Addie LaRueovej Kniha Neviditeľný život Addie LaRueovej.

Príručka pre súčasných samurajov

Autor diela Moderný samuraj (vychádza vo vydavateľstve Ikar) Antony Cummins je odborníkom na dejiny a život v Japonsku. Téme samurajov sa venoval vo viacerých knihách, tentoraz však ide o príručku. Kedysi boli samurajovia členmi elity, dnes ale na spoločenskom postavení z hľadiska Cesty samuraja nezáleží. Kniha je plná aktivít a tipov, ktorými sa snaží aplikovať hlavné cnosti, disciplínu a tradície slávnych japonských bojovníkov na dnešného človeka. Ukáže vám, ako ovládať svoju myseľ a emócie, ako zdokonaliť svoje zručnosti pomocou húževnatej práce, a ako dosiahnuť ciele, ktoré ste si vo svojom živote stanovili. Sám autor poctivo nasleduje Cestu samuraja. To hlavné, čo na zlepšenie samého seba potrebujete, je pevné odhodlanie.

Kniha Moderný samuraj. Foto: Ikar
Kniha Moderný samuraj. Kniha Moderný samuraj.

Spomienky z pálffyovského kaštieľa

Autorka Eva Maliti Fraňová napísala umeleckú fikciu z vojnového obdobia s názvom O príjemných pocitoch (vychádza vo vydavateľstve Slovart), ktorá stojí na faktoch naštudovaných z kroník, memoárov, odbornej literatúry a dobovej tlače. V stredobode diania sa nachádza láska francúzskej spisovateľky Lévêque de Vilmorin a grófa Pavla Pálffyho de Erdöd. Louise sa zhodou okolností dostala na Slovensko na niekoľko rokov, ktoré strávila v pálffyovskom kaštieli v Budmericiach. Obdobie vzťahu s grófom síce netrvalo dlho, ale Louise na roky strávené v kaštieli spomína ako na tie najkrajšie. Okrem príbehu lásky odkrýva román aj osudy potomkov hornouhorských šľachtických rodov v 20. storočí.

Kniha O príjemných pocitoch. Foto: Slovart
Kniha O príjemných pocitoch Kniha O príjemných pocitoch.

Poviedky o ženách

Simone de Beauvoir je známa predovšetkým svojou knihou Druhé pohlavie, ktorá zmenila vnímanie mužsko-ženských (a žensko-mužských) vzťahov. A rovnako je známa aj svojím vzťahom s Jeanom Paulom Sartrom. Je však tiež autorkou mnohých románov a poviedok, do ktorých premietla svoje filozofické a spoločensko-kritické postoje. Novinka z vydavateľstva Inaque sa volá Zlomená žena. Je to zbierka poviedok, v ktorej hľadá korene našej zraniteľnosti v osudoch troch žien. Každá z nich uviazla v konkrétnej životnej situácii a snaží sa vytvoriť si svoj život nanovo. Monique sa pokúša poskladať úlomky svojho niekdajšieho života po tom, čo sa jej manžel prizná k nevere s mladšou ženou. V Monológu bohatú ženu po odchode manžela a syna zožiera zatrpknutosť a osamelosť. V príbehu Vek diskrétnosti úspešná a šťastne vydatá profesorka čelí drsnému odmietnutiu svojej najnovšej práce aj nezáujmu syna, posadnutého svojou manželkou a jej svetskými hodnotami. Bolesti starnutia, blížiaca sa samota, desivá ľahostajnosť milovaného človeka a vyhasnutie vášne. Analýza Simone de Beauvoir je neprekonateľná. Jej pútavé príbehy nás vtiahnu do ženského sveta v celej jeho komplexnosti.

Kniha Zlomená žena. Foto: Inaque
Kniha Zlomená žena. Kniha Zlomená žena.

Čo ste nevedeli o múzeách

V bohato ilustrovanej knihe s názvom Vitaj v múzeu (vychádza vo vydavateľstve Slovart) sa autorka Andrea Kellö Žačoková rozhodla priblížiť širokej verejnosti fungovanie slovenských múzeí. Vysvetľuje, ako sa predmety dostanú do múzea, čo sa tam s nimi deje a kto sa o ne stará. Odpovedá aj na ďalšie otázky. Ako to kedysi vyzeralo v kláštore, kaštieli či na hrade? Ako ľudia nakupovali a ako pozorovali hviezdy? Čo sa deje v bani, v lese, v jaskyni či v kúpeľoch? Ako sa učia nevidiace deti, ako vznikajú známky a mince, aká je práca polície a ako vyzerá vojenská poľná kuchyňa? Kniha dokopy predstavuje približne 40 slovenských mú­zeí.

Kniha Vitaj v múzeu. Foto: Slovart
Kniha Vitaj v múzeu Kniha Vitaj v múzeu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy