Knižné novinky: O Rusku, o mravcoch i o Zemi

Pripravili sme pre vás výber niekoľkých knižných noviniek, vďaka ktorým sa môžete dozvedieť niečo nové o dejinách Ruska, prebádať slovanskú mytológiu či prežiť dramatický príbeh dvoch sestier.

12.09.2021 08:00
debata

Čo ste o Zemi nevedeli

Bill Bryson je známy ako autor kníh o cestovaní, vede a iných populárno-náučných témach. Vo svojej najnovšej publikácii s názvom Stručná história takmer všetkého (vychádza vo vydavateľstve Ikar) vás zavedie na veľkolepú cestu za poznávaním dosiaľ nepoznaného. Zo žeravého jadra planéty sa vyšplháte až na Mount Everest, od veľkého tresku prejdete až po 21. storočie. Nazriete do vnútra atómu aj za oponu nekonečného vesmíru.

Kniha vás zavedie na veľkolepú cestu za... Foto: Ikar
Kniha Stručná história takmer všetkého Kniha vás zavedie na veľkolepú cestu za poznávaním dosiaľ nepoznaného.

Za všetky poznatky, ktoré v súčasnosti máme, vďačíme géniom, odvážlivcom a pracovitým vedcom minulosti, ktorí hľadaniu pravdy obetovali roky mravčej práce. Občas im však pomohla aj šťastná náhoda. Bryson sa pokúša pochopiť všetko od veľkého tresku až do nástupu civilizácie, kvôli čomu sa pustil do študovania takých tém, aké väčšinu ľudí nudia. Pokúša sa ich podať pútavo a tak, aby ich pochopil aj človek, ktorý sa o vedu bežne nezaujíma.

Púť slovanskou mytológiou

Autorka Vladimíra Šebová, známa trilógiou Insomnia, sa vo svojej najnovšej knihe s názvom Dcéra zimy rozhodla venovať slovanskej mytológii. Hlavnými postavami príbehu sú sestry Morena a Vesna, ktoré sa stanú obeťami prekliatia. Kvôli nemu sa z nich stávajú nadprirodzené nesmrteľné bytosti. Vesna, ktorá je schopná dávať život, zomiera vždy vo veku sedemnástich rokov v najkratší deň roka, len aby sa mohla znovu narodiť. Morena je síce nesmrteľná, ale všade so sebou prináša smrť.

Hlavnými postavami románu sú sestry Vesna a... Foto: CooBoo
Kniha Dcéra zimy Hlavnými postavami románu sú sestry Vesna a Morena.

Sestry sa spoločne vydávajú na cestu, na ktorej konci dúfajú nájsť vykúpenie z tohto nekonečného kolobehu života a smrti. Podarí sa im to? Autorka sa kvôli napísaniu románu ponorila do rozsiahleho štúdia slovanskej histórie a mytológie, vďaka čomu je príbeh autentický a zároveň pútavý. Predstavuje v ňom čarovné bytosti i starých bohov našich predkov. Kniha vychádza vo vydavateľstve CooBoo.

Mravce ako ich nepoznáte

Organizácia spoločenstva mravcov je pre mnohých fascinujúca a dodnes neprestáva udivovať. Práve ich jedinečnosť inšpirovala Armina Schieba k vydaniu knihy Mravenci – Život lesního společenství (vychádza v českom jazyku vo vydavateľstve KAZDA), v ktorej čitateľom približuje komplexné fungovanie týchto malých tvorov. Čitateľov čaká 3D expedícia priamo do útrob mraveniska – prostredníctvom ilustrácií sa zoznámite s anatómiou, biológiou, so sociálnou štruktúrou či s komunikáciou mravcov vnútri ich kolónie.

Kniha približuje čitateľom komplexné fungovanie... Foto: KAZDA
Kniha Mravenci - Život lesního společenství Kniha približuje čitateľom komplexné fungovanie týchto malých tvorov.

Kniha vznikla ako záverečná práca magisterského štúdia Schieba, ktorý študoval ilustráciu v Hamburgu. Spočiatku sa mala venovať téme kolektívnej inteligencie, ale článok National Geographic o armádach juhoamerických útočných mravcov autora natoľko zaujal, že sa kolektívnu inteligenciu rozhodol znázorniť práve na živote mravcov. Cieľom knihy nie je len zoznámenie čitateľa s podrobnosťami ich života, ale aj prebudenie rešpektu voči nim.

Klamstvo sa nevypláca

Írsko-americká autorka Patricia Falveyová sa pri písaní svojej v poradí štvrtej knihy nazvanej Sestry z Titanicu rozhodla inšpirovať príbehom legendárnej lode Titanic. V historickom románe nám predstavuje sestry Noru a Deliu, ktoré sú rozdielne ako oheň a voda. Spoločná je však ich túžba po niečom novom – tá sa im aj splní. Jedného dňa totiž dostanú list z Ameriky od vzdialeného príbuzného, ktorý im poskytne prostriedky na cestu do New Yorku.

Autorka sa nechala inšpirovať príbehom... Foto: Lindeni
Kniha Sestry z Titanicu Autorka sa nechala inšpirovať príbehom legendárnej lode Titanic.

Mamin miláčik Nora sa mala stať guvernantkou v bohatej rodine a odstrkovaná Delia zasa slúžkou. Osud im však skríži plány – Titanic stroskotá, a zatiaľ čo Delia prežije, Nora je nezvestná. Delia sa preto rozhodne využiť príležitosť a začne sa vydávať za svoju sestru. Stáva sa tak guvernantkou v bohatom dome a zdá sa, že je k nej život konečne priaznivý. Následky jej klamstva na seba ale nedajú dlho čakať. Kniha vychádza vo vydavateľstve Lindeni.

Porozumieť Rusku

Výskumník, historik a spisovateľ Mark Galeotti prichádza so svojou treťou knihou venujúcou sa Rusku. Krátke dejiny Ruska (Od Pohanov po Putina) je pokusom podať históriu tejto krajiny čitateľovi čo najprístupnejšou cestou. Galeotti chcel, aby bola príťažlivá tak pre ľudí so záujmom o ruské dejiny, ako aj pre ľudí, ktorí o nich veľa nevedia. Rusko je krajinou, ktorá nemá prirodzené hranice, nie je osídlené jedným kmeňom alebo spoločenstvom, ani nemá skutočnú jednotnú identitu.

Kniha je pokusom podať históriu Ruska čo... Foto: Ikar
Kniha Krátke dejiny Ruska Kniha je pokusom podať históriu Ruska čo najprístupnejšou cestou.

Navyše je pre svoju geografickú polohu vnímané ako cudzí element pre Európanov a zároveň aj pre Ázijčanov. Napriek tomu patrí medzi najmocnejšie krajiny sveta a na globálnom javisku je významným hráčom s bohatou históriou. Dielo sa venuje vládam Ivana Hrozného a Kataríny Veľkej, vzostupu a pádu Romanovovcov, októbrovej revolúcii, studenej vojne, Černobyľu, pádu Sovietskeho zväzu a takisto príchodu neznámeho politika menom Vladimir Putin. Kniha vychádza vo vydavateľstve Ikar.

Cena za lacnú módu

Chcete si kúpiť nové tričko? Tak si najprv prečítajte knihu Marka Rabija Život na míru s podtitulom Oblečenie má hodnotu visačky, ktorú k nemu prišijú (vydal Absynt). Poľský reportér v nej odkrýva cenu, akú platia za európsku lacnú módu ľudia v ázijských textilkách: nadčasy, detská práca, dlhé zmeny, továrne v rozpadávajúcich sa barakoch. O ich pracovné podmienky sa nikto nezaujíma a európskym obchodníkom ide len o to, aby vyjednali hoci o dva centy nižšiu cenu za jedno tričko.

Poľský reportér píše o tom, akú cenu platia za... Foto: Absynt
Kniha Život na mieru Poľský reportér píše o tom, akú cenu platia za európsku lacnú módu ľudia v ázijských textilkách.

Reportér sa vybral po stopách katastrofy z roku 2013, keď sa v Dháke v Bangladéši zrútila osemposchodová textilná továreň Rana Plaza a v troskách pochovala vyše tisíc ľudí. Hovoril s ľuďmi, ktorí prišli o svojich blízkych, sledoval podmienky v ďalších podobných továrňach, zisťoval, ako sa vyrábajú módne džínsy, aj koľko za to ľuďom platia a aký život si za svoj plat môžu dovoliť v slumoch. Zákazníci zo Západu to nevidia a hrajú s obchodníkmi hru o centy, ktorá niekde v Juhovýchodnej Ázii stojí ľudí zdravie aj život. Dá sa to zmeniť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy