Pri prešovskom PKO pribudol verejný klavír

V centre Prešova pribudla novinka v podobe verejného klavíra. Je umiestnený v podchode pred vstupom na nádvorie Čierneho orla, budovy Parku kultúry a oddychu (PKO). Okoloidúci si môžu na piane zahrať alebo sa pri ňom na chvíľu zastaviť a vypočuť si tóny hudby v podaní niekoho iného.

15.09.2021 15:00
debata

PKO v Prešove chce aj takýmto spôsobom podporiť rozvoj kultúry v meste. Informovala o tom výkonná asistentka riaditeľky PKO Patrícia Nagyová.

„Piano je síce staršie a vyžaduje si citlivý prístup, avšak zahrať si na ňom môžu amatérski hudobníci aj profesionáli. Cieľom tejto kultúrno-osvetovej iniciatívy je prispieť k rozvoju kultúry v Prešove a tiež priniesť ‚kultúrne trendy‘, ktoré sú bežnou súčasťou moderných miest,“ povedala Nagyová.

Verejný klavír bude voľne prístupný do 15. novembra, ale jeho zotrvanie v exteriéri bude závisieť od počasia, ako aj od prístupu verejnosti.

"Týmto spôsobom chceme postupne učiť obyvateľov mesta vážiť si ‚nechránené‘ objekty, ktoré sa stávajú priamou súčasťou našich ulíc. Okoloidúcim i pianistom týmto dávame dôveru v kultúrne správanie sa voči hudobnému nástroju a jeho okoliu.

Dúfame, že nás občania za prípravu a realizáciu tohto konceptu odmenia svojím ohľaduplným správaním. Získať totiž povolenia i samotný nástroj nebolo vôbec jednoduché. V tejto súvislosti ďakujeme najmä mestu Prešov a Krajskému pamiatkovému úradu v Prešove za pomoc a spoluprácu pri realizácii tohto projektu a tiež za ústretovosť majiteľov susedných budov," dodala Nagyová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #klavír