Víťazný oblúk v Paríži zabalili do látky

V Paríži dokončili posledný projekt zosnulého umelca Christa, ktorý sa preslávil zahaľovaním známych stavieb. Víťazný oblúk obalili do látky a previazali lanom.

19.09.2021 17:05
Víťazný oblúk zabalený v látke Foto:
Víťazný oblúk zahalený do látky v rámci projektu s názvom L'Arc de Triomphe, Wrapped, ktorého autorom bol Christo.
debata

Na podujatí sa zúčastnil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý prezradil, že Christa a jeho prácu obdivoval. „Veľmi by som si želal, aby to videl,“ vyhlásil.

Christo Vladimirov Javacheff, ako sa autor projektu vlastným menom volal, bol americký umelec bulharského pôvodu. Obľúbenú parížsku pamiatku chcel takto prekryť už vlani, ale v máji 2020 zomrel a ďalšie prípravy prekazila pandémia koronavírusu.

Na jeho diele preto začali pracovať až tohto roku. Inštaláciu mal na starosti Christov synovec Vladimir Yavachev. So stavbou však mohli začať až po 15. júli, teda po oslavách štátneho sviatku dobytia Bastilly, a odstrániť ju musia do ďalšieho štátneho sviatku – výročia skončenia prvej svetovej vojny 11. novembra.

Pozrite si, ako prebiehali práce na zahaľovaní Víťazného oblúka v Paríži.

Víťazný oblúk, ktorý je vysoký 50, široký 45 a hlboký 22 metrov, najprv obopli ochranným lešením a na to upevnili textílie. Na jeho zabalenie spotrebovali 25-tisíc štvorcových metrov látky a 3 000 metrov lana. Do projektu sa zapojilo až 150 stavebných robotníkov.

Christo s manželkou Jeanne-Claude tvorili umeleckú dvojicu, ktorá sa s vervou púšťala do gigantických projektov. Pozornosť umeleckého sveta si získali v roku 1968, keď „zabalili“ 5 600 kubíkov vzduchu. Neskôr boli ich projekty čoraz odvážnejšie.

V štátnom parku Rifle Gap v americkom Colorade napríklad rozprestreli oranžový záves dlhý 400 metrov, v roku 1985 zahalili do látky parížsky most Pont Neuf a v 90. rokoch namontovali zase v Japonsku a Kalifornii 3 000 dáždnikov.

Významnou udalosťou bolo aj zahalenie budovy berlínskeho Reichstagu v júni 1995, na čo použili vyše 100-tisíc štvorcových metrov textílie. Túto inštaláciu si za 16 dní pozrelo až päť miliónov návštevníkov.

christo- vitazny obluk v parizi Čítajte viac Víťazný oblúk zmizne. Zabalia ho

Keď Christovi v roku 2009 zomrela žena, na istý čas sa odmlčal. Až v roku 2013 zahalil do látky 90 metrov vysoký „gasometer“ (bývalý uskladňovač plynu) v nemeckom meste Oberhausen a o tri roky neskôr sa zase viac ako milión zvedavcov prišlo pozrieť na Isejské jazero v Taliansku, kde z pontónov vyrobil promenádu dlhú tri kilometre.

Všetky projekty si pritom Christo a Jeanne-Claude financovali sami – zvyčajne predajom svojich diel, skíc či fotografií. Tak to bude aj teraz. Zabalenie Víťazného oblúka bude stáť celkovo asi 14 miliónov eur, čo uhradia samotní organizátori.

Doprava okolo parížskeho námestia Place de l'Etoile, kde sa monument nachádza bude teraz kvôli projektu cez víkendy odstavená, aby miesto slúžilo ako veľká pešia zóna. Zvedavci si inštaláciu môžu pozrieť do nedele 3. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #umelecké dielo #inštalácia #víťazný oblúk #Christo