Múzeum SNP: Vážne pochybenia alebo odplata?

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) odvolala v pondelok z funkcie riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva. Dôvody tohto kroku sú sporné. Podľa Mičeva ide o odvetu za to, že nesúhlasil s prechodom múzea z pôsobnosti ministerstva kultúry pod rezort obrany. Ministerstvo kultúry, naopak, argumentuje tým, že si odvolaný riaditeľ neplnil úlohy štatutára a vyčíta mu viaceré nedostatky.

22.09.2021 09:00
Kuzma Foto:
Múzeum SNP v Banskej Bystrici, ktoré má prejsť pod rezort obrany, bude mať od októbra nového riaditeľa.
debata

Ako Pravdu informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová, Mičev si neplnil základné úlohy štatutára múzea, a to ochranu predmetov kultúrnej hodnoty. Ministerstvo si totiž od všetkých múzeí a galérií v pôsobnosti štátu vyžiadalo informácie o výkone odbornej revízie ich zbierkových predmetov.

„Múzeum SNP dopadlo spomedzi 24 múzeí ako jedno z najhorších v plnení základných funkcií múzea, pre ktoré bolo zriadené,“ zdôvodnila hovorkyňa.

Stanislav Mičev Čítajte viac Mičev: Rošáda okolo múzea je politický bluf a ja som na príťaž

Jednou z hlavných výhrad je, že múzeum stále nevykonalo komplexnú odbornú revíziu zbierkových predmetov, ktorú má robiť každé tri roky. Neobnovilo ani akreditáciu svojho vzdelávacieho centra. Mičev podľa Viciaňovej navyše odignoroval zásadné rokovanie s príslušnými sekciami ministerstva kultúry o príprave rozpočtu na budúci rok, a to ako jediný z kompetentných štatutárov.

„Riaditeľom alebo riaditeľkou Múzea SNP musí byť človek, ktorý zabezpečí riadny chod inštitúcie a bude spĺňať všetky náležitosti, ktoré mu udeľuje zákon či interné pravidlá. Stanislav Mičev končí pôsobenie na poste generálneho riaditeľa k 30. septembru 2021. O poverení nového riaditeľa alebo riaditeľky budeme následne informovať,“ uzavrela Viciaňová.

Mičev: Sú to hlúposti

Mičev argumentáciu ministerstva odmietol. Ako uviedol pre Pravdu, obnovenie akreditácie možno robiť hocikedy, no Múzeum SNP ju údajne ani nepotrebuje, lebo vzdelávanie má zakotvené už vo svojej zriaďovacej listine.

„Na ministerstve pletú piate cez deviate, vôbec tomu nerozumejú. Všetky podklady pre akreditáciu máme pripravené, no načo ju máme robiť, keď máme aj tak prejsť pod nového zriaďovateľa? Museli by sme ju potom zopakovať,“ zdôvodnil.

SNP, Banská Bystrica Čítajte viac Boj o tvár Múzea SNP. Naď a Milanová obišli verejnú diskusiu

Priznal, že naozaj ignoroval diskusiu o rozpočte, aj to však vysvetľuje plánovaným presunom pod iný rezort zriaďovateľa.

„Prečo by som mal o rozpočte na budúci rok rokovať s ministerstvom kultúry, keď už nebude naším zriaďovateľom? Alebo o rozpočte digitalizačného centra, ktoré má prejsť pod Slovenskú národnú galériu? Sú to všetko hlúposti. Jasné, že teraz budú hovoriť, aký som neschopný. To odvolanie musia nejako zdôvodniť,“ rozhorčil sa Mičev.

Stanislav Mičev, ktorého ministerka kultúry... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Stanislav Mičev Stanislav Mičev, ktorého ministerka kultúry odvolala, bude vo funkcii už len do konca septembra.

Múzeum SNP sa ohradilo aj proti kritike týkajúcej sa revízií zbierkových predmetov, ktorých má až 15-tisíc.

„Robíme ich presne podľa harmonogramu schváleného ministerstvom kultúry. Plán sme splnili v minulom aj v tomto roku. Je pravda, že komplexnú revíziu sme ešte neskončili, ale tá sa nedá stihnúť za tri roky,“ vysvetlila Pravde Viera Kováčová, ktorá v múzeu vedie oddelenie odborných činností a zbierok.

Ako dodala, múzeum je veľmi aktívne v edičnej i vo vedecko-výskumnej činnosti. Každý rok údajne vykáže asi 45 vedeckých výstupov a organizuje tri až päť odborných konferencií. „O tom sa však nikde nehovorí,“ upozornila Kováčová.

Právna subjektivita múzeu zostane

Mičev prezradil, že ho rozhodnutie o odvolaní z funkcie prekvapilo. Na druhej strane sa však v minulosti sám viackrát vyjadril, že ak schvália presun múzea pod rezort obrany, podá výpoveď.

O tom, že v Múzeu SNP nefunguje všetko tak, ako by malo, sa pritom v kuloároch hovorí už dlhšie. Viacerí kritici jeho riaditeľovi tiež vyčítajú, že sa dlhodobo politicky angažuje.

Ešte v decembri 1989 vstúpil do Komunistickej strany Československa, potom bol členom SDĽ, v roku 2017 kandidoval na banskobystrického župana, o dva roky neskôr sa stal predsedom strany Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby, ktorú dodnes vedie. V súčasnosti je aj poslancom mestského zastupiteľstva Banskej Bystrice.

Braňo Ondruš Čítajte viac Braňo Ondruš: Mičev je pre ministerku Milanovú vážnou prekážkou

Memorandum o zmene zriaďovateľa Múzea SNP a jeho zlúčenie s Vojenským historickým ústavom podpísala Milanová a minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v máji tohto roka. Skupina zložená z odborníkov oboch rezortov má teraz celý proces pripraviť a realizovať.

Výsledkom bude návrh novely zákona o múzeách a galériách. Ak ho poslanci Národnej rady schvália, účinnosť by nadobudol zrejme od začiatku budúceho roka.

Milanovej ministerstvo tento návrh minulý piatok už aj predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Vyplýva z neho, že Múzeum SNP prechádza do zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva obrany pri zachovaní jeho právnej subjektivity. Na podrobnostiach tohto prechodu sa ministerstvo kultúry a ministerstvo obrany vzájomne dohodnú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Stanislav Mičev #Múzeum SNP #Natália Milanová #kultúrna politika