Začala sa verejná zbierka na komplexnú obnovu trenčianskej synagógy

Trenčianska Židovská náboženská obec (ŽNO) spustila vo štvrtok verejnú zbierku na kompletnú obnovu tamojšej synagógy.

23.09.2021 16:30
synagóga, Trenčín Foto: ,
Kúsok Orientu na Považí. Trenčianska synagóga stojí už 100 rokov v blízkosti katolíckeho kostola.
debata

„Dnes si pripomíname významný míľnik – 23. septembra 1913 slávnostne otvorili a vysvätili trenčiansku synagógu. Práve dnešný deň sme si vybrali aj pre ďalší významný krok rozhodli sme sa spustiť verejnú zbierku na komplexnú opravu tejto nádhernej pamiatky,“ uviedla predsedníčka ŽNO Oľga Hodálová.

Trenčianska synagóga sa minulý rok zaradila medzi budovy, ktoré podporili z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu. Financie však nebudú stačiť na kompletnú rekonštrukciu tejto viac ako 100-ročnej stavby.

„Celková suma oprávnených nákladov je milión eur, no vďaka takzvanému nórskemu projektu dokážeme obnoviť len asi polovicu interiéru,“ vysvetlila Hodálová.

synagóga, Lučenec Čítajte viac Židovská synagóga je opäť pýchou Lučenca

Ďalšou komplikáciou je podľa nej výrazné zvýšenie cien stavebných materiálov a prác v dôsledku pandémie, pre ktoré museli projekt ešte okresať.

Synagóga by mala po skončení stavebných prác fungovať vďaka grantom EHP ako moderné kultúrne centrum, v ktorom sa budú konať koncerty, výstavy, workshopy a ďalšie podujatia.

„Opäť otvoríme svoje brány a naším cieľom je, aby sa synagóga stala dôstojným stánkom pre kultúrne dianie, ktoré presiahne hranice krajského mesta. Na kompletnú rekonštrukciu priestorov tejto národnej kultúrnej pamiatky však potrebujeme pomoc verejnosti,“ dodala Hodálová s tým, že zoznam darcov zverejnia a po dokončení rekonštrukcie sprístupnia v priestoroch synagógy.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Trenčín #synagóga #židia #pamiatka #verejná zbierka #židovská synagóga