Múzeum SNP dočasne povedie jeho historik Marian Uhrin

Múzeum SNP v Banskej Bystrici bude mať nového dočasného riaditeľa. Podľa informácií Pravdy by sa ním mal stať historik a kurátor múzea Marian Uhrin. Od 1. októbra tak nahradí Stanislava Mičeva, ktorého minulý týždeň odvolala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Vláda na rokovaní v stredu zároveň schválila presun múzea zo zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu kultúry pod ministerstvo obrany.

29.09.2021 11:16 , aktualizované: 11:48
SNP, múzeum Foto: ,
Múzeum SNP v Banskej Bystrici bude mať nového riaditeľa.
debata

"Poveria ma dočasným vedením múzea až do vyhlásenia výberového konania na nového riaditeľa,“ prezradil Pravde Uhrin. Ako dodal, z ministerstva kultúry už dostal pozvanie na piatok – v ten deň by ho mali vymenovať do funkcie.

Kedy sa bude konať výberové konanie, zatiaľ nevedel povedať, no priznal, že on sa o toto miesto uchádzať nebude. "Som historik, nie manažér. Nemám záujem o funkciu generálneho riaditeľa Múzea SNP. Do výberového konania sa určite neprihlásim,“ zdôraznil Uhrin.

Kuzma Čítajte viac Múzeum SNP: Vážne pochybenia alebo odplata?

Na otázku, čo si myslí o plánovanom prechode múzea pod rezort obrany, odpovedal, že sa najprv musí oboznámiť so situáciou. "Chcel by som si spraviť obraz o tom, v akom je to štádiu, zistiť, aké sú predstavy ministerstva kultúry a ministerstva obrany,“ priblížil Uhrin.

Informáciu o jeho menovaní potvrdila i hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

Marian Uhrin je historik a kurátor zbierky... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Marian Uhrin, historik, Múzeum SNP Marian Uhrin je historik a kurátor zbierky zbraní v Múzeu SNP, od piatka bude dočasným riaditeľom.

Mičev, ktorý múzeum viedol od roku 2006, vo funkcii končí k 30. septembru. Ako Pravda už informovala, Milanová jeho odvolanie zdôvodnila tým, že si neplní úlohy štatutára a v múzeu odhalili vážne nedostatky. Mičev jej kritiku odmietol a vidí za tým skôr odplatu za to, že nesúhlasil s pripravovaným presunom múzea pod ministerstvo obrany.

SNP, Banská Bystrica Čítajte viac Boj o tvár Múzea SNP. Naď a Milanová obišli verejnú diskusiu

Na tom sa oba rezorty dohodli ešte v máji tohto roka a vláda to v stredu odsúhlasila v rámci návrhu zákona o múzeách a galériách. Ak ho poslanci parlamentu schvália, účinnosť by nadobudol od januára budúceho roka.

Ministerstvo tvrdí, že účelom prechodu je zabezpečiť kvalitnejšie plnenie zákonom zadefinovaných úloh, spájanie vedeckých a odborných kapacít, ale aj zvýšenie starostlivosti o vzácne zbierkové predmety múzea.

marian uhrin, snp, kurátor, Čítajte viac Kurátor z Múzea SNP: Pod strechou by mala byť aj ťažká technika

To by si pritom aj po presune malo zachovať právnu subjektivitu, čo bola najväčšia výhrada odporcov tohto zámeru. Múzeum sa však nepresunie ako celok. Jeho digitalizačné centrum prejde pod Slovenskú národnú galériu a národná expozícia v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau zase pod Slovenské národné múzeum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Ministerstvo kultúry #Stanislav Mičev #Múzeum SNP #kultúrna politika #Marian Uhrin