Spomienka na Johna Lennona

Spisovateľ Ľubomír Feldek si vo štvrtok 14. októbra v legendárnom V-Klube v Bratislave chce pripomenúť svojho obľúbeného autora a hudobníka Johna Lennona, s ktorým sa narodili v rovnaký deň (aj keď nie rok).

14.10.2021 08:00
Ľubomír Feldek, spisovateľ a prekladateľ Foto: ,
Spisovateľ Ľubomír Feldek.
debata

Spisovateľ bude moderovať koncertný program nazvaný Diera zvaná John podľa rovnomennej básne, ktorú napísal, účinkuje Kafeband. Večer je teda venovaný Lennonovi, ale oslavovať a prijímať gratulácie bude aj spisovateľ Ľubomír Feldek, vo V klube je príležitosť stretnúť sa s maestrom osobne.

John Lennon (9. októbra 1940 – 8. decembra 1980) mal dve okrúhle výročia vlani, ale tento moderný minstrel si zaslúži mediálnu pozornosť aj pri neokrúhlych. A nie iba preto, že – podobne ako jeho stredovekí predchodcovia – disponoval štyrmi talentami, že vedel báseň, napísať, zhudobniť, zaspievať a sprevádzať sa pri tom na hudobnom nástroji, ale navyše aj preto, že to bol aj kolega všetkých odvážlivcov, ktorým nedajú spať veci verejné, aj keby sa s nimi nedalo urobiť nič iné, iba sa na nich zasmiať.

Pekne o tom svedčí napríkad jeho pieseň A Day in the Life , v ktorej naznačil, že popri hrdosti na štyri tisíc sedadiel v londýnskej Albert Hall netreba zabúdať ani na to, že na lancashirskej ceste je štyri tisíc dier. Aby to krátke spojenie vyznelo ešte ironickejšie, nazval aj tie sedadlá v Albert Hall dierami, za čo si nevyslúžil iba nevôľu tých, čo majú na starosti údržbu ciest: vraj sa to krátke spojenie nepáčilo aní manažmentu londýnskej koncertnej sály. A pritom Johnova básnicko-matematická otázka (koľko sa zmestí dier do haly Albert Hall?) bola sformulovaná tak vtipne, že by mu ju smel závidieť aj Edward Lear, autor Knihy nezmyslov.

Pri všetkej úcte, ktorú si zaslúžia aj jeho traja kolegovia Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr, bol to nepochybne predovšetkým John Lennon, kto sa postaral aj o politické zvýznamnenie Beatles vďaka svojmu nefalšovanému záujmu o život širokých vrstiev, ohrozovaných vojnami, neslobodou či biedou.

Žiaľ, pre nás, čo sme si obľúbili Beatles v prvej polovici šesťdesiatych rokov ako zdanlivo nerozlučnú štvoricu zázračných chlapcov, to znamenalo ku koncu toho desaťročia rozčarovanie, keď sme sa museli prizerať, ako sa ich štvorzáprah zrazu trhá.

Vlastne nie až ku koncu, vlastne už v polovici. Začalo sa to totiž už 9. novembra 1966, keď Lennon zablúdil do londýnskej galérie Indica na výstavu japonskej výtvarníčky Yoko Ono a tam si ho podmanil tajomný výraz jej ani nie bohvieako krásnej tváre. Mnohí jeho fanúšikovia si boli istí, že to svoje diabolstvo, ktorým rozbila nielen kapelu Beatles ale aj Johnovo manželstvo, Yoko Ono iba hrala. No keby aj. Dôležitejšia než skutočné vlastnosti múz, je skutočná kvalita diel, ktorých vznik spôsobia. Treba uznať, že Johna Lennona vedľa Yoko Ono nečakal úpadok. Naopak, ešte viac vedľa nej umelecky podrástol.

Skutočný bol až ten diabol, ktorý 8. decembra 1980 vstúpil do Marka Chapmana. Aj vrah to tak vysvetľoval hneď potom, ako náboj z jeho revolvera prederavil srdce Johna Lennona: “Devil made me do it.” Dodnes je záhadou, kde sa vtedy potĺkal Johnov anjel strážny.

Ale tak už to chodí na tomto svete. Prederaveniu sa nevyhnú práve tie srdcia, ktoré sa – ako to Lennonovo – stavajú výstrelom do cesty.

Diera zvaná John

Richard Šimurka / Ľubomír Feldek

John Lennon vedieť chcel –

veď zvedavec to bol! –

koľko sa zmestí dier

do haly Albert Hall?

How many holes it takes

to fill the Albert Hall?

Aj pre nás ostatných

to potom problém bol –

koľko sa zmestí dier

do haly Albert Hall?

How many holes it takes

to fill the Albert Hall?

Stál pred tou otázkou

svet ako v plote kôl –

koľko sa zmestí dier

do haly Albert Hall?

How many holes it takes

to fill the Albert Hall?

A Beatles smiali sa

a spieval John a spol. –

koľko sa zmestí dier

do haly Albert Hall?

How many holes it takes

to fill the Albert Hall?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #John Lennon #Ľubomír Feldek