Dorota Sadovská: leto je ideálny čas tvoriť nadivoko

Výtvarníčka Dorota Sadovská maľuje a fotografuje, ako inak, aj v lete. No nájde si čas aj na oddych, aj keď sa pokúša triediť vlastnú knižnicu:

07.07.2011 05:00
Dorota Sadovská Foto:
Výtvarníčka Dorota Sadovská.
debata

"Každý rok si počas leta zatúžim obnoviť poriadok sprehľadnením, vytriedením mojej knižnice. No v septembri si zvyčajne priznávam nedostatok odvahy, bránim sa frázou o chýbajúcom čase.

Niečo na tom bude, veď mi z neho pravidelne ubúda začítavaním sa – trebárs do knihy Miroslava Petríčka: Myšlení obrazem, Georges Didi-Huberman: Ninfa moderna alebo takmer klebetnej oddychovky Petry Hanákovej z miestneho výtvarného prostredia: Ženy-inštitúcie?

Ani na práci v lete časom nešetrím – je to ideálny čas maľovať a fotiť spontánne aj na divoko. Mám viacero rozpracovaných cyklov, no nezostanem iba pri nich. Vyskúšam, zaexperimentujem, nechám sa sama prekvapiť.

Letný oddych si doprajem návštevou kamarátov mimo Bratislavy či mimo Slovenska. Teším sa na ranné nadýchnutie horského vzduchu, ale aj Pohodu v Trenčíne.

V Prahe si pozriem napríklad v Galérii Rudolfinum výstavu Já, bezesporu alebo aj Slovenskú koláž XX. a XXI. století v Galérii Smečky. A určite si znova zájdem do SNG na výstavu Nové Slovensko.
Aký je najlepší film v lete? Pod hviezdnou oblohou. Napríklad bratislavské utorky a piatky v Lesnom kine Nostalgia, alebo stredy a soboty v Letnom kine na Kuchajde. A som zvedavá na Šulíkov nový film Cigáni.

debata chyba