K. K. Bagala: Po roku sa vraciam novými titulmi

Ani vydavateľ, popularizátor a organizátor literárneho diania, no najmä objavovateľ nových spisovateľských talentov Koloman Kertész Bagala v lete neplánuje oddychovať. Je to totiž čas, keď sa odohrávajú tie správne udalosti a spojenia:

14.07.2011 17:00
Koloman Kertész Bagala Foto:
Koloman Kertész Bagala, vydavateľ pôvodnej tvorby
debata

"Tento rok sme s kolegom Petrom Milčákom (vyd. Modrý Peter) oslavovali 20 rokov od založenia našich vydavateľstiev skutočne bombasticky – na festivale Pohoda. Veď Pohoda je pre mňa nielen hudobná, ale najmä kultúrna udalosť, na ktorú sa teším celý rok. A šapitó Literárneho cirkusu KK Bagalu pravidelne spestruje jej program. V projekte Pulz Vyšehradskej štvorky sme teraz predstavili v besedách a autorských čítaniach 30 slovenských a 13 zahraničných spisovateľov a uviedli sme tri zborníky (Poviedka, Básne, Pulz V4).

Po ročnej zdravotnej prestávke som sa k vydávaniu vrátil niekoľkými novými titulmi (Balla, Bene, Kepplová, Rosová) a hlavne, som nabitý energiou, že o pôvodnú tvorbu stojí dosť ľudí – takmer vždy bolo v stane Literárneho klubu plno.

Na budúci víkend moderujem program s Monikou Kompaníkovou a Kornelom Földvárim na festivale Breh Bojnice.

Festival Easthetic 2011, ktorý sa koná o štyri týždne (5. a 6. augusta) na Zemplínskej šírave, s literárnym programom navštívim tiež a počas dvoch dní na Pravda stage – Literarnyklub.sk predstavím vyše dvadsať spisovateľov.

Ako knižnú novinku festivalu uvediem novú knihu Stanislava Rakúsa, laureáta Ceny Dominika Tatarku a Ceny Anasoft litera.

Letné festivaly, ktoré navštevujem, sú vždy nabité koncertmi, výstavami, filmami i divadelnými predstaveniami, takže každý rok mám plno dojmov. V Bojniciach uvidím Kubišovú, Krchovského a po tretíkrát brilantné divadlo Vizita Jaroslava Dušeka. Na Easthetic Festivale si nenechám ujsť Midi lidi a Vidiek.

Kníh na leto mám prichystaných veľa, ale najviac sa teším na Svatou knihu vlkodlaka od Vikora Pelevina, do ktorej som sa už začítal.

Na jesenný knižný trh chystám vyše desať nových slovenských autorov, takže sa budem venovať rukopisom, dovolenkovať sa veľmi nechystám. Možno niekedy na budúci rok. Alebo o dva."

debata chyba