Peter Krištúfek: Odporúčam Rushdieho Deti polnoci

"Leto mám naozaj veľmi pracovné a kultúrne," priznáva spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. "Môj film Viditeľný svet mal svetovú premiéru na 46. MFF Karlove Vary (následkom čoho vyšla výborná recenzia v americkom časopise Variety a predbežný záujem z festivalu Sundance). Prezentovali sme ho úspešne aj na Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti, 18. augusta bola slávnostná česká premiéra.

23.08.2011 08:00
Peter Krištúfek Foto:
Peter Krištúfek
debata

Boli to aj príjemné dôvody stráviť dlhší čas s mojimi spolupracovníkmi – hercom Ivanom Trojanom a kameramanom Martinom Štrbom, s ktorými sme sa pri filmovaní minulý rok (približne o takomto čase) veľmi spriatelili.

Stihol som si pár dní oddýchnuť v Krakove, na konci augusta ma čaká Povlja na ostrove Brač (8 kilometrov od mestečka, v ktorom kedysi ordinoval istý doktor Bencúr, zvaný Kukučín) – a vďaka filmovému festivalu sa dostanem do mojej obľúbenej Rigy a možno sa ešte stihnem okúpať v septembrovom Baltiku. Pokiaľ ide o letné kultúrne podujatia, mrzí ma, že sa mi nepodarilo dostať na Letné shakespearovské slávnosti, lebo lístky sa príliš rýchlo rozchytali. O to viac dúfam, že stihnem výstavu obrazov Andyho Warhola v Mirbachovom paláci v Bratislave.

Čitateľom odporúčam aj ktorékoľvek z filmových predstavení Lesného kina Nostalgia – a ten názov začína mať už naozaj tak trochu nostalgickú príchuť. Filmové kluby vždy tvorili skvelú protiváhu bezfarebnej a nahlúplej komerčnej kultúre, preto im veľmi držím palce. Z koncertov sa mi zdá pekné spojenie chrapľavého Erica Burdona z niekdajších The Animals (ktovie, či mu ten House Of The Rising Sun ešte pôjde tak ako zamladi) a Oskara Rózsu s Hranou – na jednom pódiu na podujatí Tribute to Freedom 25. augusta na Devíne.

No a z kníh sa chystám čítať románový epos Salmana Rushdieho Deti polnoci a veľmi som zvedavý na Nabokovov postmoderný román Bledý oheň v čerstvom preklade Otakara Kořínka. Tieto knihy veľmi odporúčam, hoci to nie je takzvané „ľahké letné čítanie“," povedal Peter Krištúfek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba