Zuzana Fialová: Ľudia by mali čítať, inak ohlúpnu

Herečku Zuzanu Fialovú môžu slovenskí diváci v súčasnosti vidieť v kinách vo filme Lidice.

30.08.2011 14:00
Zuzana Fialová Foto:
Zuzana Fialová
debata

„Pokiaľ má niekto pocit, že z jeho tínedžera vyrastá ,nácek’, tak nech ide povinne do kina na Lidice,“ odporúča herečka, ktorá momentálne dokončila ďalší film z obdobia druhej svetovej vojny. "Je to poľský film Poklosie. Nakrútil ho kultový poľský režisér Władek Pasikowski, ktorý k nemu napísal aj scenár. Na túto spoluprácu som veľmi pyšná.

Žánrovo ide o psychotriler a jeho témou je vyvražďovanie Židov poľskými obyvateľmi počas druhej svetovej vojny pre majetky. Je to kontroverzná téma, pretože nikto si rád nepriznáva túto temnú stránku svojej histórie – že nie za všetko zlo vo vojne sú vinní nacisti. K ich zverstvám sa veľmi radi pridali aj obyvatelia našich krajín, pokiaľ z toho mohli niečo mať. Takže to nie je téma, ktorá sa týka len Poľska, ale tiež slovenská či česká téma. Scenár už v tejto chvíli vyvoláva búrlivé reakcie," povedala Fialová. Na tom, aby sa film dostal aj do slovenských kín, sa pracuje, ak sa to podarí, diváci by ho mali vidieť do konca budúceho leta.

Zuzana Fialová je známa aj svojím vzťahom k literatúre. „Keď ste literárny eklektik, je ťažké vybrať niečo, čím budete prezentovať svoj literárny vkus. Na tieto teplé dni je výborná nová vlna škandinávskych detektívok. Či už Stieg Larsson alebo ďalší. Hoci teraz ide o módnu vlnu, severské detektívky boli dobré vždy. Odporúčam aj novinku francúzskej spisovateľky Muriel Barberyovej, autorky mojej obľúbenej knihy S elegancí ježka. A zo slovenských autorov ma zase oslovil Bene a jeho knižka raperskej poézie Slovenčina pre samoukov / Spam Poetry. Je super, veľmi sa mi páči. Na september by som ešte odporučila Veľký atlas húb,“ dodala herečka, ktorú možno začiatkom októbra vidieť aj na Žilinskom literárnom festivale. „Zúčastním sa ho, bude tam zaujímavý program a som zástanca toho, že ľudia majú čítať, lebo inak osprostejú,“ povedala Fialová, ktorá má momentálne obdobie fínskych filmov a teší sa aj na sólový hudobný album Davida Lyncha.

Herečka, ktorú často vídať aj v televízii, má tiež obľúbený seriál. „Zbesilo som sa namotala na vynikajúci americký sitcom 30 Rock. Jeho autorkou je Tina Fey, ktorá dlhé roky robila na Saturday Night Live a potom napísala tento sitcom zo zákulisia podobných zábavných šou. Hrá aj hlavnú úlohu a jej seriálový šéf Alec Baldwin je tu v životnej forme.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba