Stratené mesto pod dnešnou Bratislavou ožíva

"Ak sa má Slovensko skutočne vrátiť do Európy, musí sa rozpamätať na vlastnú minulosť," vraví Miloš Žiak z Izraelskej obchodnej komory na Slovensku, ktorá je hlavným iniciátorom projektu obnovy historického židovského geta v Bratislave - i keď pôjde len o obnovu virtuálnu. Do roku 2013 by tak na svojom pôvodnom mieste mala opäť vyrásť synagóga, ktorú zbúrali v 60. rokoch minulého storočia.

25.09.2011 15:00
The Klezmatics Foto:
The Klezmatics
debata

Rovnako zbúrané mesto za hradbami starého Pressburgu opäť ožije aspoň v podobe virtuálnej prehliadky, ktorú budú môcť miestni aj turisti absolvovať neobyčajnou električkou už o dva roky. Projekt širokej verejnosti v nedeľu 25. septembra pred­staví podujatie, na ktorom zahrá napríklad aj legendárna americká kapela The Klezmatics.

Pri pohľade na dobové fotografie dnes už vyzerá pôvodné bratislavské geto ako mesto duchov. Rovnaký dojem zanechá aj archívny dokument režisérky Zuzany Piussi, ktorý v nedeľu návštevníkom koncertu na parkovisku pred SubClubom pomôže predstaviť si históriu, na ktorú by mnohí radšej zabudli. „Skutočné veľkomesto tvorí aj jeho genius loci,“ tvrdí Miloš Žiak a verí, že sa jeho projekt v okolí Rybničného námestia raz stane náučným chodníkom pre generáciu, ktorá s históriou mesta stratila priamy kontakt.

Pri dnešnom pamätníku obetiam holokaustu už čoskoro vyrastie 15-metrová kulisa verne kopírujúca podobu bývalej synagógy, ktorá tu dlhé roky stála hneď vedľa katolíckeho Dómu Sv. Martina. Projekt, ktorý najmenej počas troch rokov bude ozvláštňovať letné mesiace v Bratislave, urobí z dnes prakticky neživého Rybničného námestia opäť miesto stretnutí, relaxu či kultúrnych podujatí. Električka, z ktorej budú cestujúci – vďaka technológii LCD monitorov – namiesto na skutočné mesto hľadieť do ulíc starého Pressburgu, zohrá úlohu akejsi cesty do minulosti.

The Klezmatics, slávna americká klezmer kapela fungujúca už 25 rokov, Pressburger Klezmer Band či piešťanský Rabin Stiefel, vyštudovaný spevák, podporia už zajtra svojím vystúpením na bratislavskom koncerte projekt The Lost city, čiže Stratené mesto, ku ktorému v pondelok prebehne aj odborná konferencia. Vďaka veľkoplošnej obrazovke bude synagógu na jej historickom mieste vidieť aspoň na chvíľu už teraz. Akcia sa začne o 18. hodine.

debata chyba