Hlavné mesto kultúry má nového riaditeľa, je ním Vladimír Beskid

Novým umeleckým riaditeľom Košice EHMK 2013 sa stal historik umenia a kurátor Vladimír Beskid. Už v minulosti sa podieľal na príprave projektu Košice Interface 2013, s ktorým Košice uspeli v súťaži o titul hlavného mesta kultúry. Výberový komisiu, ktorú tvorili Ján Sudzina, riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013, Michal Hladký, autor projektu Interface 2013, Renáta Lenártová, viceprimátorka Košíc, presvedčil najmä svojou víziou smerovania projektu.

27.09.2011 17:03
Košice, námestie, centrum Foto:
Ilustračné foto
debata

Beskid vo funkcii vystriedal Petra Katinu, ktorý z funkcie odstúpil približne po 40 dňoch od vymenovania. Ešte predtým túto funkciu zastávala Zora Jaurová, ktorá bola v tíme EHMK od začiatku fungovania projektu v Košiciach.

Výberové konanie bolo trojkolové. Celkov sa prihlásilo 19 záujemcov, v druhom kole prezentovalo svoje vízie deväť kandidátov, v treťom kole sme vyberali z dvoch. Vladimír Beskid nás presvedčil znalosťou európskeho i košického kultúrneho a umeleckého prostredia, uviedla Lenártová.

Nový umelecký šéf vyhlásil, že do súťaže sa prihlásil preto, aby pomohol postaviť a úspešne zavŕšiť projekt EHMK. Ak má byť projekt úspešný, bude potrebné upokojiť situáciu a vytvoriť tím, ktorý potiahne tento kultúrny vlak, povedal Beskid. Zdôraznil, že si uvedomuje, že nastúpil na loď, ktorá vyplávala na nepokojné more, ale dôležité je, aby táto loď doplávala do prístavu.

Som spoluautorom projektu, takže základnú líniu chcem dodržať. Zameriam sa na vytvorenie transformácie sociálno kultúrneho prostredia východného Slovenska, chcem vybudovať sieť partnerských miest inštitúcií a aktivít. podporovať súčasnú kultúru, umenie vo verejnom priestore a intenzívny kultúrny dialóg v rámci európskeho priestoru aj smerom na východ za schengenskú hranicu, doplnil Beskid. Okrem toho chce zintenzívniť spoluprácu s partnerským mestom EHMK, francúzskym Marseille, ale aj s takzvanými druhými mestami v jednotlivých krajinách, ktoré susedia so Slovenskom.

Beskid pracoval vo viacerých kultúrnych inštitúciách v rámci Slovenska i zahraničia. Vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity J. A. Komenského v Bratislave, odbor veda vo výtvarnom umení. Pôsobil ako vysokoškolský pedagóg, inicioval a realizoval niekoľko medzinárodných projektov a výstav. Žije a pracuje v Trnave, Prahe a v Košiciach.

debata chyba