Pod čiarou: Kus poctivej manipulácie

O hostí 37. ročníka Bratislavských jazzových dní sa organizátori postarali naozaj všestranne. Okrem zaujímavých hudobníkov, dobrého ozvučenia betónových priestorov Incheby a parkovania zadarmo ponúkli aj kusisko poctivej propagandy. Bratislavské jazzové noviny.

25.10.2011 12:00
Jeden z objektov bratislavského PKO, ktorý chce... Foto:
PKO
debata

Štvorstranový novinový plátok nepriniesol len prierez programom troch džezových večerov, ale aj zopár bonusov navyše.
Lokajský príhovor riaditeľa BJD Petra Lipu („Teraz sa dokonca diskutuje aj s nami, ako by to tam (rozumej v ,novom PKO’) malo vyzerať,“ komentuje Lipa radostnú správu, že developer, čo mu už teraz pomohol, s ním počíta aj do budúcnosti.) Dvojstranu útokov na súčasné vedenie mesta Bratislavy, ktoré údajne nechalo schátrať staré PKO. Výzvu producenta Jara Slávika, aby kultúrna obec nerobila problémy tam, kde on vidí skvelú príležitosť dostať sa k funkčnej hale.

Rozhovor so zástupcom developera, ktorému sa podarilo za pomoci starostu Ďurkovského nenápadne odkúpiť pozemky pod budovou a teraz chce od mesta vysúdiť premrštené milióny za údajný zmarený zisk. Okienko do sveta developerom plánovanej výstavby veľkolepého kultúrneho stánku – v albánskej Tirane. Anonymný editoriál, ktorý sumarizuje, aký znechutený postoj by mal návštevník BJD zaujať po všetkom, čo si v tomto svetle prečítal.

A na záver – spásonosnú alternatívu – veľký inzerát na projekt Nové PKO.

Asi by nebolo na škodu pripomenúť si základné fakty. Najmä v čase, keď sa spoločenskej pamäti dokáže zmocniť ktokoľvek, stačí, ak zaplatí. Ozvučenie, bufet, umeleckých dramaturgov bez názoru.

Hudobný festival Bratislavské jazzové dni celé roky spoluorganizuje okrem agentúry Rock Pop Bratislava aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a finančne ho podporuje hlavné mesto a ministerstvo kultúry. Za tento čas si vybudoval v skromných podmienkach pevné zahraničné renomé. Aj preto ukážky vystúpení skvelých hudobníkov ochotne vysielajú verejnoprávne médiá – rozhlas a televízia.

Toto podujatie sa stalo súčasťou nehmatateľného verejného statku. Iste, aj vďaka entuziazmu a obrovskému úsiliu Petra Lipu, Pavla Daněka a všetkých tých, čo naučili Bratislavčanov túto tradíciu milovať a spoluvytvárať.

Teraz o tento statok prejavil záujem súkromný kapitál. Údajne ho chce zveľadiť. Akú cenu za to budeme musieť zaplatiť, aby sa neocitol v strate, keď za stratu považuje všetko, čo nedosiahne strop naplánovaného zis­ku?

O rôznych etapách kauzy teraz rozhoduje vynaliezavosť komerčných právnikov, ktorá má oporu v našich pomalých súdoch. Aj preto propagácia projektu Nové PKO na 37. ročníku BJD sa ocitla už za hranicou nepísanej spoločenskej dohody. Ak chcete, tak slušnosti.

debata chyba