Alternatívu chcú vytlačiť z centra Bratislavy

Progresívnu kultúru v centre mesta nechceme. Takýto odkaz dala ľuďom z asociácie, ktorá roky v priestoroch bývalého V - klubu prevádzkovala kultúrne centrum A4-nultý priestor, komisia zriadená Národným osvetovým centrom (NOC). Vo verejnom výbere na neverejnom zasadnutí rozhodovala o tom, kto bude s NOC spolupracovať na programe a dramaturgii priestorov v centre Bratislavy na Námestí SNP.

15.12.2011 12:00
Na prízemí Domu umenia na Námestí SNP sa... Foto:
Na prízemí Domu umenia na Námestí SNP sa asociácia A4 starala o kultúrny program od roku 2004.
debata (2)

Víťazný Cylinder
Pomerom osem ku dvom hlasom zvíťazil projekt neziskovej organizácie Cylinder. Víťazstvo organizácie je prekvapením. Očakávalo sa, že komisia schváli spoluprácu s A4 – Asociáciou združení pre súčasnú kultúru. Asociácia rozhodnutie komisie spochybňuje. Nezisková organizácia Cylinder totiž vznikla len 5 dní pred uzávierkou súťaže. „Z toho vyplýva, že tento subjekt nemohol splniť požiadavky, konkrétne v bode, kde sa požaduje doloženie činnosti v oblasti kultúry za posledné tri roky,“ myslí si Ľubomír Burgr, štatutárny zástupca A4. „Keďže výberové konanie bolo vypísané na právnický subjekt buď občianske združenie, alebo neziskovú organizáciu, tak nepredpokladám, že stačí, ak doloží činnosť nejakej fyzickej osoby, a tak podmienku logicky nemohli splniť,“ myslí si Burgr.

Alexander Gerič, známy televízny kúzelník a bývalý dramaturg a riaditeľ PKO, ktorý Cylinder založil spoločne s Milanom Markovičom, Ľubom Belákom, Mariánom Slovákom, Dodom Šuhajdom a Petrom Ňiňajom, mu oponuje. „Možno je to iba vec nejednoznačnej interpretácie alebo zadania. Znenie podľa mňa nebolo také, že činnosť musí doložiť organizácia. Cylinder sme založili na tento účel a našu kultúrnu činnosť sme doložili pomerne podrobným výpočtom všetkých umeleckých a tvorivých počinov každého jedného z nás. Celý materiál, ktorý sme predkladali, mal 74 strán,“ tvrdí Gerič.

Za pravdu mu dáva mediálny koordinátor NOC Marián Bančej. „Z dikcie príslušného bodu vyplýva aj možnosť, že ide o subjekt, ktorého členovia dlhodobo a kvalitatívne na výške pôsobia v kultúrnom prostredí Slovenska,“ uviedol pre Pravdu. „Žiaden predpis ani zákonná norma nestanovuje povinnosť pre NOC vypísať verejné konanie, z iniciatívy MK SR bola kvôli transparentnosti konania ustanovená výberová komisia. Desaťčlennú komisiu tvorili vedúci pracovníci MK SR, NOC a nezávislí odborníci z kultúrnej obce,“ uvádza oficiálne stanovisko NOC.

Ministerstvo kultúry uviedlo, že minister Daniel Krajcer v stredu ráno inicioval okamžité preverenie rozhodnutia komisie a v krátkom čase zaujme jasný postoj".

Pochybnosti o komisii
Burgr, ktorý sa v utorok po zverejnení rozhodnutia stretol s ministrom a v stredu poslal aj oficiálny list riaditeľovi Národného osvetového centra, namieta aj zloženie komisie. „Keďže išlo o hľadanie subjektu, ktorý bude spolupracovať na dramaturgii a na programe, očakával som, že bude vo väčšej miere obsadená odborníkmi z oblasti dramaturgie a organizovania kultúrnych akcií,“ dodáva.

Pochybnosti o zostavení komisie potvrdzuje aj jeden z jej členov – Marek Adamov, riaditeľ žilinského kultúrneho centra Stanica – Záriečie. „Veľa ľudí v komisii podľa mňa ani nebolo kompetentných dramaturgiu posudzovať, keďže sa jej nevenujú. A už vôbec sa nevenujú súčasnému umeniu, ale ekonomike, právu a podobne,“ povedal Adamov. Podľa neho v diskusii jednoznačne zaznelo, že v budove NOC nemá byť alternatíva. „Zaznelo natvrdo: v centre Bratislavy nechceme alternatívu. Vraj aj New York má Broadway a off Broadway a A4 patrí na off Broadway a má ísť mimo centra.“

„Chceme, aby tam boli programy širšieho spektra, pre čo najširšiu skupinu návštevníkov, aby si tam našiel každý čosi a chceme stavať aj na tradícii, aby to tam žilo podľa možností každý deň,“ priblížil svoje predstavy Gerič. Za nosné body plánovaného programu označil návrat V klubu, džezové večery a kabaret. Podľa vlastných slov nemá vraj problém ani s alternatívou. „Nechceme sa menej ani viac orientovať na nijaký žáner, preto počítame aj s priestorom pre alternatívne druhy umenia, ktorému sme zatiaľ v pláne dali priestor raz mesačne. Ak však nájde divácke zázemie, môže sa objaviť aj častejšie.“

Adamov vo svojom hlasovaní uprednostnil A4. Nielen preto, že A4 je inštitúcia s históriou a medzinárodným zameraním. „Dramaturgia A4 je jednoznačne progresívna, je orientovaná na menšinového diváka, ale presne to od takéhoto priestoru očakávame. Keď sa bavíme o samotnej podstate Národného osvetového centra, tak osveta pre mňa je, keď sa ľudia stretávajú s niečím, čo nepoznajú a čo je nové alebo objavné. A nie, že sa tam budú stretávať s nejakou popkultúrou, ktorej je všade naokolo dosť veľa.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba