NOC vypíše nový verejný výber

Národné osvetové centrum (NOC) vypíše nový verejný výber na programovú spoluprácu v priestoroch Domu umenia na Námestí SNP v Bratislave. A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru, ktorá sa o program v týchto priestoroch starala od roku 2004, sa s najväčšou pravdepodobnosťou na novom výbere nezúčastní.

20.12.2011 12:00
Na prízemí Domu umenia na Námestí SNP sa... Foto:
Na prízemí Domu umenia na Námestí SNP sa asociácia A4 starala o kultúrny program od roku 2004.
debata

„Národné osvetové centrum akceptuje stanovisko ministra kultúry SR a generálny riaditeľ NOC v zmysle tohto stanoviska prikročí k zopakovaniu verejného výberu na subjekt spolupráce v priestoroch bývalého V – klubu,“ píše sa v stanovisku NOC s tým, že o termíne nového výberu bude informovať v priebehu týždňa. V Dome umenia by sa mala teraz začať rekonštrukcia a nový víťaz by mal prísť už do zrekonštruovaných priestorov.

Podľa NOC ani jeden z trojice uchádzačov o spoluprácu nesplnil podmienky. Občianske združenie Za oponou, ktoré vylúčili ešte pred výberom víťaza, nedodalo požadovaný rámcový dramaturgický plán a nedodržalo termín dodania žiadosti. Podľa registra občianskych združení vzniklo len pred necelými tromi mesiacmi.

Iba 5 dní pred uzávierkou výberu vznikla nezisková organizácia Cylinder, ktorá tak nesplnila podmienku doloženia svojej kultúrnej činnosti za posledné tri roky. NOC pritom ešte minulý týždeň tvrdilo, že stačí, ak túto činnosť doložia jednotliví členovia organizácie. Rovnaký názor mal aj zástupca Cylindra Alexander Gerič. Cylinder v pôvodnom verejnom výbere zvíťazil pomerom hlasov osem ku dvom.

Podmienky nemala splniť ani asociácia A4. „A4 – asociácia združení pre súčasnú kultúru podala čestné vyhlásenie, ktoré neobsahovalo informáciu, že má v súčasnosti aktuálne schválený splátkový kalendár ohľadne nedoplatku vo vzťahu k Štátnemu rozpočtu,“ píše sa v stanovisku. Schválený splátkový kalendár pritom štatutárny zástupca A4 Ľubomír Burgr považoval za dostatočne vysporiadaný vzťah k štátnemu rozpočtu. „NOC so mnou uzavrelo dohodu o vysporiadaní aj o splátkovom kalendári, čiže NOC to vedelo, ministerstvo to tiež vedelo, takže podľa mňa ide iba o hľadanie formálnych dôvodov,“ myslí si Burgr. „Ak dokážu, že som nedodržal splátkový kalendár, v tom prípade im dám za pravdu.“

Dlh A4 vznikol, keď asociácia dostala dodatočnú faktúru za spotrebované energie, ktorú napadla. „Zmluvou máme stanovené štvrťročné splátky podľa faktúr, tie sme za rok 2010 zaplatili. NOC nám potom v máji dodatočne vystavilo ďalšiu faktúru, ktorú sme rozporovali s tým, že je nad rámec zmluvy. Nakoniec sme po dohode uznali časť nákladov,“ vysvetlil Burgr.

Svoje výhrady k výberu, činnosti ministerstva aj NOC vyjadrila A4 v obsiahlom vyhlásení, v ktorom žiada napríklad, aby generálny riaditeľ NOC niesol „plnú zodpovednosť za realizáciu netransparentnej a neodbornej súťaže“. A 4 zároveň žiada, aby bola správa Domu umenia ako priestoru pre súčasnú kultúru vyňatá spod kompetencie NOC.

Do nového verejného výberu A4 zrejme nepôjde. „V prípade, že budú existovať záruky, napríklad v podobe naozaj odbornej komisie, možno budeme o tom uvažovať. V prípade, že pôjde iba o zopakovanie výberového konania, nemáme totiž záruku, že tá fraška sa nezopakuje a že štatút výberového konania nezneužijú na to, aby si vytvorili alibi,“ povedal Burgr. Za situáciu je podľa neho rovnako ako NOC zodpovedné aj ministerstvo, pretože v komisii malo štyroch svojich vedúcich pracovníkov.

V tom, či sa do nového výberu prihlási, nemal v pondelok jasno ani zástupca Cylindra Alexander Gerič. „Zatiaľ nás nikto oficiálne neinformoval, takže sa neviem oficiálne vyjadriť,“ povedal. „Záleží to od mnohých okolností, od podmienok. To, čo sme zažili za týchto pár dní, je také neslušné, zlé, demotivujúce, že nad účasťou sa budeme naozaj asi veľmi vážne zamýšľať.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba