Holandský súd rozhodol, že zbierka zlata z Krymu sa musí vrátiť Kyjevu

Holandský odvolací súd v utorkovom verdikte rozhodol, že amsterdamské Múzeum Allarda Piersona "musí vrátiť Ukrajine" cennú zbierku takzvaného skýtskeho zlata pochádzajúce z územia Krymu, ktoré si toto múzeum zapožičalo začiatkom roku 2014, krátko pred tým, ako Rusko obsadilo a zabralo Krymský polostrov.

27.10.2021 15:15
Skýtske zlato / Helma / Foto: ,
Skýtska zlatá helma, ktorá je súčasťou zbierky takzvaného skýtskeho zlata pochádzajúceho z územia Krymu.
debata (3)

„Amsterdamský odvolací súd rozhodol, že Múzeum Allarda Piersona musí odovzdať ‚krymské poklady‘ ukrajinskému štátu,“ povedala sudkyňa Pauline Hofmeijerová-Ruttenová.

„Hoci tieto muzeálne predmety pochádzajú z Krymu a do tej miery sa môžu považovať za súčasť krymského dedičstva, sú súčasťou kultúrneho dedičstva ukrajinského štátu, ktorý existuje ako nezávislý štát od roku 1991,“ zdôvodnila sudkyňa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii uviedol, že išlo o „spravodlivé rozhodnutie“ a „dlho očakávané víťazstvo“. Ukrajinská vláda v Kyjeve oficiálne označuje Krym za dočasne okupované územie.

Medzi približne 300 vzácnymi archeologickými predmetmi sú rozličné dekoratívne a úžitkové predmety, ako aj zbrane. Artefakty pochádzajú z múzeí v Simferopole, Bachčisaraji, Kerči, Sevastopole a Kyjeve.

Štyri krymské múzeá pred siedmimi rokmi podali na súde spoločnú žiadosť o navrátenie historickej kolekcie archeologických artefaktov. Súd nižšej inštancie v roku 2016 amsterdamskému múzeu nariadil, aby tieto predmety zapožičané zo štyroch krymských múzeí a jedného v Kyjeve vrátil Ukrajine, pretože sú súčasťou jej kultúrneho dedičstva.

Súd argumentoval tým, že Krym sa nepovažuje za suverénny štát, a preto si nemôže nárokovať na také artefakty ako súčasť svojho kultúrneho dedičstva.

Múzeá sa však voči tomuto súdnemu rozhodnutiu odvolali na medzitým už Moskvou kontrolovanom Kryme, tvrdiac, že ide o súčasť krymského kultúrneho dedičstva. V roku 2019 odvolací súd uviedol, že na konečné rozhodnutie potrebuje viac času. Súčasný verdikt však potvrdil rozhodnutie z roku 2016.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Holandsko #múzeum #Ukrajina