V Seredi odhalili sochu na poctu legionárom

Do zoznamu vojnových hrobov na Slovensku pribudne pomník padlým hrdinom, ktorý v utorok slávnostne odhalili v Seredi na Námestí republiky. Predstavuje sochu legionára a je poctou hrdinským obetiam pri obrane Slovenska. Dielo nie je originálom, je kópiou sochy, ktorá už raz v centre mesta stála, no v roku 1958 ju z ideologických dôvodov odstránili.

27.10.2021 18:00
Socha legionára v Seredi Foto:
V Seredi opäť odhalili sochu legionára.
debata

Na vzniku pomníka sa finančne podieľalo ministerstvo vnútra, mesto Sereď, Ministerstvo obrany ČR a Nadácia M. R. Štefánika spolu sumou 78 000 eur.

Pomník v Seredi s celkovou výškou šesť metrov a triapolmetrovou sochou prvý raz odhalili v roku 1929. Podľa výpovedí pamätníkov ho po odstránení zakopali v roku 1969 pravdepodobne niekde na brehu rieky Váh.

Seredskí nadšenci i organizácie mesta sa ho pokúšali viackrát nájsť, no žiaden pokus nevyšiel. A tak prišla v roku 2019 myšlienka na jeho návrat v podobe kópie.

„Je to symbol boja za slobodu tých, ktorí stáli spolu s Milanom Rastislavom Štefánikom pri zrode Československa,“ povedal primátor Serede Martin Tomčányi.

Z verejnej súťaže na autora vyšiel víťazne seredský sochár František Šmigrovský. Realizovať kópiu diela je oveľa zložitejšie ako tvoriť originál, konštatoval.

Sochu muža so zástavou musel vytvoriť iba podľa zachovaných dobových fotografií. Hľadal všetky dostupné zdroje, navštívil miesta, kde sú inštalované iné sochy pôvodných autorov Jozefa Pospíšila a Vojtecha Ihriského, jednou z nich je socha P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

Potom podľa zväčšených záberov legionára, aby dokázal zachytiť pôvodný výraz, začal modelovať z 800 kilogramov hliny sochu. Z modelu vytvorili následne takmer trojtonový odliatok z umelého kameňa, ktorý osadili na podstavec.

Podľa správcu Nadácie M. R. Štefánika Pavla Šestáka ide o jedinú sochu s vyobrazením talianskeho legionára na Slovensku.

„V okolí Serede padli v bojoch o územnú celistvosť mladej Československej republiky najmä talianski, tiež francúzski a ruskí legionári,“ povedal Šesták.

06 socha 2x Čítajte viac Sereď hľadá sochu legionára

Od myšlienky prinavrátenia kópie legionára prešli podľa projektového manažéra Mestského úradu v Seredi Branislava Bíra viac ako dva roky. „Projekt je špecifický tým, že išlo o slovensko-českú spoluprácu,“ uviedol.

Ako priblížila zástupkyňa Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave Alena Jermářová, vláda ČR každoročne prispieva na obnovu a údržbu pamätníkov po celom svete čiastkou zhruba 15 miliónov korún.

„Na Slovensku spolupracujeme s Nadáciou M. R. Štefánika. Dnešok je významným, obnovenie pamätníka legionárom považujeme za veľmi dôležitú udalosť. Na svoju históriu nesmieme zabúdať, lebo inak nepochopíme ani budúcnosť,“ zdôraznila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #socha #legionári