A4 sa sťahuje do Dunaja

Asociácia združení pre súčasnú kultúru A4 našla minimálne na niekoľko nadchádzajúcich mesiacov nové útočisko. Z priestorov Domu umenia na bratislavskom Námestí SNP, v ktorých sa starala o program od roku 2004, sa nesťahuje ďaleko. Od marca bude pôsobiť na druhom poschodí bývalého obchodného domu Dunaj.

21.02.2012 12:00
Michael Haneke Foto:
V marci ponúkne A4 aj niekoľko filmov režiséra Michaela Hanekeho.
debata

Začnú Delúziou
,,V nových priestoroch začneme 9. marca premiérou divadla SkRAT Delúzia – v zajatí nepokojnej mysle," povedal zástupca A4 Ľubomír Burgr. V marci A4 ponúkne okrem predstavení SkRAT-u aj niekoľko koncertov či filmové večery s ranými snímkami režiséra Michaela Hanekeho vrátane jeho celovečerného debutu Siedmy kontinent.

A4 v priestoroch Domu umenia skončila vlani po tom, čo neuspela vo verejnom výbere na programovú spoluprácu s Národným osvetovým centrom (NOC), ktoré priestory spravuje. Vo výbere zvíťazila nezisková organizácia Cylinder. Objavili sa však pochybnosti, či splnila podmienky výberu. Po protestoch verejnosti a umelcov minister kultúry Daniel Krajcer sporný výber zrušil.

Dom umenia teraz čaká rekonštrukcia, po nej vypíše NOC zrejme nový výber. ,,K budúcej súťaži sme sa zatiaľ v NOC nedostali, nevedno, či bude a aká bude. V tejto chvíli je pre nás dôležité ukončiť verejné obstarávanie na rekonštrukciu priestorov, ponuky sa dávajú do konca februára," povedal generálny riaditeľ NOC Ján Tazberík. Rekonštrukcia v hodnote 170-tisíc eur by podľa neho mala trvať zhruba tri mesiace. Až potom, po konzultácii s novým vedením ministerstva kultúry, budú uvažovať o novom výbere. Ten by NOC mohlo vypísať najskôr koncom mája, víťaz by tak bol známy zrejme v júli.

Či sa asociácia A4 na prípadnom novom výbere zúčastní, Burgr zatiaľ nevie naisto povedať. ,,Skôr nie. Zatiaľ som taký zahltený sťahovaním a riešením priestorových a technických otázok, že o nejakej spolupráci s hocikým momentálne nemám kapacitu uvažovať. Všetko je otvorené, zatiaľ sa však nemáme v pláne zúčastniť." Podľa Tazberíka sa môže stať, že do druhého výberu sa nakoniec nikto neprihlási. ,,Situácia sa pokojne môže vyvinúť aj takto."

Problém v zákonoch
Podľa Burgra je pri podobných spoluprácach problém aj v zákonoch. ,,Súčasná legislatíva, ktorá upravuje narábanie s majetkom štátu, nezakladá veľa možností, ako spolupracovať so štátom spôsobom, že si od neho prenajímam alebo iným spôsobom získam priestor na kultúrne účely," vysvetľuje Burgr.

Doterajšia forma dohody o spolupráci bola podľa Burgra problémová tým, že medzi jej účastníkmi bol iba veľmi vágny právny vzťah a zmluva bola vypovedateľná bez udania dôvodu. V prípade výberového konania by zase rozhodovala najvyššia ponuka. ,,Je veľmi ťažké očakávať, že nejaké občianske združenie, ktoré je neziskové a robí kultúru, vygeneruje taký zisk, aby konkurovalo niekomu inému," myslí si Burgr. ,,Aj keby sa na takomto výberovom konaní zúčastnila len A4, musí ponúknuť minimálnu cenu, ktorú odhadca urobí z nájomného naokolo, takže v konečnom dôsledku to bude aj tak vysoká suma," dopĺňa ho Tazberík.

Podľa riaditeľa NOC sa zatiaľ nenašiel lepší model na fungovanie ako zmluva o spolupráci, aj podľa neho by však bolo vhodné upraviť legislatívu. ,,Nielen kvôli A4, ale aj kvôli tým, ktorí chcú pôsobiť napríklad na poli kultúry a využívať majetok štátu."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba