Pod čiarou: Padni komu padni - v SND pár dní pred voľbami

Mlčať je zlato, povedali si členovia komisie pre výber nového generálneho riaditeľa SND a zaviazali sa prísnou mlčanlivosťou až do 8. marca, keď bude verejné vypočutie prihlásených uchádzačov. Presný menoslov 13-člennej komisie zverejnilo ministerstvo kultúry až v pondelok večer. Niektoré mená sa menili v poslednej chvíli.

29.02.2012 12:00
nová budova SND, Slovenské národné divadlo Foto:
Vedenie SND má do pondelka určiť, kto zodpovedá za nedostatky, ktoré v divadle zistila finančná kontrola ministerstva kultúry.
debata

Pôvodne malo byť v komisii z okruhu SND 6 ľudí, ostali traja. Šéf činohry Emil Horváth, baletný majster a repetítor baletu Igor Holováč a zástupkyňa zamestnancov divadla Alžbeta Bednáriková. Komisia na čele s riaditeľkou festivalu Divadelná Nitra Darinou Károvou sa dohodla, že novému generálnemu riaditeľovi nebude na zvolenie stačiť jednoduchá väčšina, čiže 7 hlasov, ale musí ich dostať až deväť.

Na mene jedného zo siedmich kandidátov sa tak musí zhodnúť deväť ľudí z pestrej palety osobností – okrem predsedníčky a ľudí z divadla to sú: Eva Blahová, šéfka umeleckého súboru Janáčkovej opery v Brne, Eva Babitzová, riaditeľka Rádia Expres, kostýmová výtvarníčka Alexandra Grusková, teatrológovia Miloš Mistrík a Vladimír Štefko, muzikológ Vladimír Zvara, riaditeľ Národného divadla Moravskoslezského v Ostrave režisér Jiří Nekvasil, z ministerstva financií Ingrid Šikulajová a z ministerstva kultúry Janka Motyčková.

Špekulatívnu obavu divadelníkov, že komisia má vopred jasného víťaza konkurzu, striedajú ďalšie. Nielen tá, že si podľa kuloárov minister už vytypoval do funkcie dirigenta, ktorý viedol orchester SND na smutne známom Krištáľovom plese rezignovaného Ondreja Šotha, ale i tá opodstatnenejšia – že komisia nebude schopná dohodnúť sa na žiadnom mene.

Fakt, že aktuálny šéf SND Milan Vajdička chce narýchlo obsadiť funkciu riaditeľa marketingu 1. marca – teda pár dní pred zvolením nového riaditeľa, týždeň pred voľbami a tri týždne pred vypršaním vlastného mandátu, nenaznačuje nič viac ani menej, že existuje „záložný scenár“. V hre je totiž meno komunálneho politika Roberta Beňa. Bývalého „markizáka“ a osobného priateľa ministra kultúry Daniela Krajcera. V čase druhej Dzurindovej vlády bol hovorcom Jirka Malchárka a jeho meno sa objavuje aj v údajnom spise Gorila, kde o ňom jeho šéf Malchárek hovorí šéfovi Penty Haščákovi, že je neschopný. Podľa všetkého je to dnes pre politikov z okruhu SaS správna previerka. No kultúrna verejnosť ťažko pripustí, že môže stačiť na vedúcu funkciu v Národnom divadle.

Otázniky sa množia. Obavy divadelníkov, že Krajcer stihne poveriť Beňa vedením divadla namiesto Vajdičku, nie sú celkom „odveci“. No rovnako ani obavy širšej kultúrnej obce, že divadlo opäť ostane napospas. Ak ani súčasná komisia nedokáže vybrať toho správneho človeka spomedzi uchádzačov, ktorý v sebe spája umelecké cítenie, zmysel pre divadelný svet a charizmu schopného manažéra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba