Laureátmi Ceny Karla Čapka sú Hana Maciuchová a Ladislav Ballek

V pondelok 21. mája už po 21 raz v Trenčianskych Tepliciach udelila cenu Karla Čapka. Ako informovala PR manažérka Kúpeľov Trenčianske Teplice Jana Raganová, jej nositeľmi sa stanú česká herečka Hana Maciuchová a spisovateľ a politik Ladislav Ballek.

17.05.2012 15:36
Ladislav Ballek Foto:
Ladislav Ballek
debata

Hana Maciuchová patrí medzi najobľúbenejšie české herečky. Svedčí o tom jej viacnásobné umiestnenie v ankete TÝTÝ, umiestnenie v ankete Anno, získanie cien Neviditelný herec a PRIX BOHEMIA RADIO a štátna cena Medaile za zásluhy o stát v oblasti kultury. Môžeme ju vidieť v desiatkach filmových a asi v sedemdesiatich divadelných rolách. Po odovzdaní ceny Karla Čapka sa diváci môžu tešiť na jej recitál.

Ladislav Ballek je redaktor, spisovateľ, pedagóg a politik. Okrem bohatého literárneho diela je známy ako veľvyslanec Slovenskej republiky v Českej republike.

Odovzdávanie Ceny Karla Čapka je významnou kultúrnou a spoločenskou udalosťou, ktorá spája dve krajiny so spoločnou históriou – Slovenska a Česka, jedinečným spôsobom. Jej laureátmi sú osobnosti kultúry, publicistiky, filmu a divadla propagujúce odkaz bratov Čapkovcov. V minulosti Čapkovu cenu dostali napríklad Josef Abrhám, Ladislav Chudík, Emília Vašáryová či Jozef Kroner.

Teplice sú s bratmi Čapkovcami spojené cez ich otca Antonína Čapka, ktorý v meste pôsobil ako kúpeľný lekár. Významný český prvorepublikový spisovateľ Karel Čapek tu napísal niektoré zo svojich diel ako Továreň na absolútno, Lúpežník či R.U.R.

debata chyba