Zdražovanie papiera ovplyvní aj cenu novín

Zníženie počtu strán, zvyšovanie ceny či zlučovanie titulov. To sú možnosti, ktoré v týchto dňoch zvažujú slovenskí vydavatelia novín a časopisov.

13.11.2021 11:00
noviny Foto: ,
Noviny a časopisy budú zrejme drahšie alebo budú mať menší počet strán.
debata (1)

Ako Pravda už informovala, cena papiera prudko stúpla, čo pocítili všetky vydavateľstvá i ďalšie firmy využívajúce túto surovinu. Negatívny vplyv to malo a bude mať aj na tlačené periodiká. Budú musieť siahnuť po opatreniach, ktoré sa dotknú aj čitateľov.

„Cena papiera sa vyvíja v sínusoidách, ale že by v priebehu necelého roka narástla až o 40 percent, to som za tridsať rokov ešte nezažil. Je to naozaj prudký nárast, ktorý je veľmi nepríjemný pre všetky printové vydavateľstvá,“ priblížil Alexej Fulmek, predseda predstavenstva Asociácie tlačených a digitálnych médií.

jAN sVOBODA Čítajte viac Veríme, že to čitatelia pochopia

Ako upozornil Ján Svoboda, predseda predstavenstva spoločnosti Our Media, ktorá vydáva denník Pravda, problémom je, že zdražovanie uvedenej komodity bude pokračovať.

„Dodávatelia už avizujú ďalšie zvyšovanie ceny od začiatku roka, čo v praxi znamená medziročné zvýšenie ceny tlačiarenského papiera takmer o 70 percent,“ porovnal.

Vydavatelia tlačených periodík nemajú veľmi na výber, ako situáciu riešiť. Ak straty spôsobené zdražovaním papiera nevykryjú z iných zdrojov, a tie nemajú, musia obmedziť produkt – teda znížiť počet strán, alebo zvýšiť cenu.

„Väčšinou sú pripravení premietnuť tie zvýšené náklady do ceny,“ naznačil Fulmek. Podľa neho by tak noviny mohli zdražieť zhruba o desať centov. „Nevylučujem však ani to, že niektorí vydavatelia môžu skrachovať,“ dodal.

knihkupectvo alexis ivan majersky S Čítajte viac Drahší papier ohrozuje dotlače kníh

Vydavateľov printových médií znepokojuje i to, že cenu papiera majú garantovanú len na prvé tri mesiace budúceho roka. „Je to zvláštne. Zvyčajne sme kontrakty uzatvárali na celý rok,“ vysvetlil Fulmek.

Keďže vydavateľstvá nemajú zaručenú cenu papiera na dlhšie obdobie, môžu mať ťažkosti odhadnúť ďalší vývoj a prispôsobiť tomu svoje plány. Výrobcovia papiera sa zachovali nezvyčajne už teraz, keď v priebehu necelého roka dvakrát otvorili zmluvy.

„Prvý raz pred letom, keď zvýšili cenu asi o 20 percent, a od prvého novembra znova,“ zhrnul Fulmek.

Aký bude ďalší vývoj? Podľa Fulmeka je možné, že nastane ďalšie zdražovanie, lebo nedostatok papiera zvyšuje jeho cenu. Zároveň má však skúsenosti, že ak cena papiera tak prudko vyskočí, k jej 20– až 30-percentnému nárastu už v minulosti došlo, tak sa potom pomerne rýchlo – do dvoch-troch rokov – začne vracať na pôvodnú úroveň.

Ako trh odpovie na nedostatok papiera, respektíve na vyššie ceny, sa dnes ťažko odhaduje. „Zvyčajnou reakciou je obmedzenie produktu a spotreby, čo zase ťahá dole cenu, takže predpokladám, že to tak bude aj teraz,“ zhodnotil Fulmek.

Otázne je, ako na zdražovanie periodík zareagujú ľudia, čo si papierové noviny predplácajú alebo pravidelne kupujú. „Veríme, že aj napriek týmto opatreniam nám väčšina čitateľov ostane verná,“ uviedol Svoboda.

Knižnica / Kniha / Knihy / Čítajte viac Výrazne dražie aj papier. Problém hlásia tlačiarne či vydavateľstvá, niektoré knihy do Vianoc nevyjdú

Problémy s narastajúcou cenou papiera netrápia iba vydavateľov printových médií na Slovensku, ale v celej Európe. K znižovaniu počtu strán alebo k zrušeniu rôznych príloh už napríklad prikročili niektoré regionálne noviny v Nemecku.

Dôvodov, prečo cena papiera tak veľmi stúpa, je viacero. Jednak rastú ceny energií, čo sa odráža na nákladoch výrobcov papiera, zvyšuje sa dopyt z ázijských krajín, no svoju úlohu zohráva i to, že vzhľadom na stúpajúcu digitalizáciu klesá záujem o printové médiá, a teda aj ich náklad.

Papierne preto v minulosti znižovali svoje kapacity, niektoré prevádzky sa zavreli a producenti prispôsobovali výrobu pre iné papierové produkty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #zdražovanie #vydavateľstvá #vydavateľstvo #papier #OUR MEDIA SR