Veríme, že to čitatelia pochopia

O tom, aké problémy dnes trápia printové médiá a čo čaká čitateľky a čitateľov Pravdy, hovorí Ján Svoboda, predseda predstavenstva spoločnosti Our Media, ktorá je vydavateľom denníka Pravda.

13.11.2021 11:00
jAN sVOBODA Foto: ,
Ján Svoboda
debata (4)

Môžete vysvetliť situáciu na trhu s papierom?

V ostatných mesiacoch sledujeme postupné zvyšovanie cien rôznych materiálov, energií či iných služieb. Jednou z komodít, o ktorej sa hovorí pomerne málo, je papier. Za posledné mesiace stúpla jeho cena skokovo o 40 percent a dodávatelia už avizujú ďalšie zvyšovanie od začiatku roka, čo v praxi znamená medziročné zvýšenie ceny tlačiarenského papiera takmer o 70 percent. Ako najväčší problém vnímame, že informácie dostávame na poslednú chvíľu a s okamžitou platnosťou, preto je plánovanie takmer nemožné a nemôžeme reflektovať na zmeny v reálnom čase.

Čo to znamená v praxi?

Predaj papierových novín má klesajúci trend. Doteraz sme stále verili, že ho udržíme v nejakých číslach aspoň ďalšiu dekádu, no tieto dosahy urýchľujú celý proces postupného zániku tradičných papierových novín. Aby sme ich dokázali zachovať, aj keď sme si vedomí, že prídeme o časť predplatiteľov či kupujúcich v stánkovom predaji, sme nútení premietnuť drastické zvýšenie ceny papiera, ale aj energií či dopravy do cien predplatného i bežnej ceny novín.

noviny Čítajte viac Zdražovanie papiera ovplyvní aj cenu novín

To, čo nás mrzí najviac, je, že to pocítia najmä dlhoroční predplatitelia, kde nárast oproti minulosti bude výraznejší. Stále však získavajú službu navyše – dodanie novín priamo do schránky bez nutnosti cestovania do najbližšieho obchodu. Stále budú výrazne zvýhodnení oproti bežnej pultovej cene novín, takmer o 25 percent. Veríme, že aj napriek týmto opatreniam nám väčšina čitateľov ostane verná. Usilovne pracujeme na kvalitnom obsahu a robíme všetko pre to, aby Pravda bola stále najčítanejším mienkotvorným denníkom.

Akoby toho nebolo málo, situáciu vydavateľom sťažuje aj fakt, že pošta ruší od Nového roka doručovanie sobotného vydania novín, toho najpredávanejšieho a najčítanejšieho, predplatiteľom. Čo vy na to?

Jednou zo zásadných zmien je zrušenie sobotného doručovania zo strany dodávateľa – Slovenskej pošty. Žiaľ, po prvý raz v novodobej histórii Slovenska sme sa ocitli v situácii, keď na trhu nebude dodávateľ, ktorý by bol schopný doručovať noviny priamo do schránok počas sobôt. Pre nás, najmä pre redakciu, to znamená celkovú zmenu v organizácii práce a obsahového naplnenia novín tak, aby sme si udržali čitateľov a zároveň sme ich neukrátili o informácie, na ktoré sú dekády zvyknutí.

Knižnica / Kniha / Knihy / Čítajte viac Výrazne dražie aj papier. Problém hlásia tlačiarne či vydavateľstvá, niektoré knihy do Vianoc nevyjdú

Preto pripravujeme špeciálne víkendové vydanie novín, ktoré sa bude predávať a doručovať už v piatok. Na predajných miestach ostane aj cez víkend a bude obsahovať čítanie na piatok až nedeľu…

Áno, denník Pravda bude mať v piatok dvojnásobný rozsah oproti klasickému piatkovému vydaniu, stranový rozsah novín a príloh sa bude zvyšovať aj počas týždňa. Takúto zásadnú zmenu sme nikdy neplánovali, no, žiaľ, nemáme na výber, keďže na trhu neexistuje alternatívny prevádzkovateľ distribúcie. Veríme, že naše čitateľky a čitatelia to pochopia, a my sa zaväzujeme skvalitniť obsah ešte viac a pripraviť pre nich ďalšie výhody spojené s predplatným no­vín.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #vydavateľstvá #denník Pravda #papier #OUR MEDIA SR