Lokality UNESCO chcú garanciu dostatočnej sumy pre obnovu historických objektov

Primátorka mesta Banská Štiavnica a primátori miest Bardejov, Levoča a Spišské Podhradie nesúhlasia s riešením, ktoré presunom z ministerstva financií zjednocuje prostriedky na obnovu historických objektov na celom území Slovenska pod gesciu ministerstva kultúry, bez garancie vyčlenenia dostatočnej sumy pre samosprávy v lokalitách UNESCO.

15.12.2021 11:00
kostol sv. katariny, Banská Štiavnica Foto: ,
Kostol sv. Kataríny v Banskej Štiavnici.
debata (1)

Uvádza sa to v správe, ktorú zverejnil vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie Mestského úradu v B. Štiavnici Rastislav Marko.

Samosprávy v lokalitách UNESCO sú podľa primátorov týchto miest pod prísnym pamiatkovým dohľadom a musia investovať do verejných priestranstiev a objektov s dôrazom na ich zvýšenú ochranu. Rozpočty týchto miest nemajú ani v súčasnosti potenciál realizovať všetky potrebné kroky na ochranu svetového kultúrneho dedičstva nachádzajúceho sa na Slovensku.

milanová Čítajte viac Alibaba a zbojníci už vraj dotácie nedostanú

„Bez garancie a jasného záväzku štátu spočívajúcom vo vyčlenení primeranej sumy určenej uvedeným lokalitám, môže dôjsť k zhoršeniu stavu týchto lokalít,“ pripomenuli primátori.

Na problém upozornili aj poslancov parlamentu. V prípade Banskej Štiavnice je na Zozname svetového dedičstva zapísané celé historické mesto a technické pamiatky okolia, ktoré tvorí aj historické prostredie námestia, verejné priestranstvá, mestské múry, schodiská, trotuáre a podobne, vymenovala v liste primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

Proklamované navýšenie zdrojov na obnovu pamiatok nie je podľa primátorov navýšením, len presunutím položky z jedného ministerstva na iné, pričom hrozí, že prostriedky doteraz určené na verejnoprospešné projekty v oblasti záchrany svetového kultúrneho dedičstva sa rozdelia medzi súkromných vlastníkov v iných lokalitách.

Primátori zároveň pripomínajú, že každý štát, ktorý dohovor prijal, sa zaviazal zabezpečiť ochranu, zachovanie a prezentovanie svetového dedičstva. Z uvedeného vyplývajú povinnosti chrániť, udržiavať a zachovať tieto výnimočné hodnoty pre budúce generácie.

„Štát má povinnosť vytvárať náležitú ochranu a najmä mechanizmy na zabezpečenie ochrany svetového dedičstva, medzi ktoré by malo patriť aj osobitné financovanie, ktoré je týmto rozhodnutím ohrozené,“ upozorňujú primátori.

Pohoda Vlajky Zapad Slnka Michal-Augustini Čítajte viac Štát sa len učí, ako kultúre pomáhať

Podľa MK SR ide o návrh poslancov NR SR Milana Vetráka a Kristiána Čekovského, na základe ktorého by sa mali presunúť prostriedky z dotačného systému ministerstva financií, ktoré boli taktiež určené na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok, do dotačného programu MK SR.

„Doterajší systém poskytovania dotácií sa vyznačoval dvojkoľajnosťou, keď dotácie na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok poskytovalo nielen Ministerstvo kultúry SR, ale aj Ministerstvo financií SR,“ informovalo MK SR.

Ako uviedla hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová, ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) sa v pondelok (20. decembra) stretne so zástupcami spomínaných miest.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #národná kultúrna pamiatka #Natália Milanová #kultúrna politika