Silvestrovská fikcia: Milanová chystá kultúrnu revolúciu

(Obsah tohto článku je vymyslený.) Slovenskej kultúre svitá na lepšie časy. Už v budúcom roku by mala prejsť takými zásadnými zmenami, že v nej nezostane kameň na kameni. Ako Pravde potvrdili tri nezávislé, dva závislé a štyri nesúvislé zdroje, šéfka rezortu Natália Milanová už čoskoro predstaví balík reforiem, ktoré nazvala "kultúrnou revolúciou".

31.12.2021 08:00
60 lucnica Foto:
Lúčnica? Čo má lúka spoločné s kultúrou?
debata (15)

Keď sa Milanová v tomto roku s ministerstvom obrany dohodla, že Múzeum SNP v Banskej Bystrici prejde zo zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry pod rezort obrany, lebo jeho Vojenský historický ústav sa zaoberá podobnými témami, vyzeralo to ako výnimočné opatrenie. V skutočnosti však išlo iba o prvý krok.

„Bola to vlastne skúška, ako by to mohlo fungovať s ďalšími ustanovizňami,“ prezradil Pravde dobre dezinformovaný vrátnik z ministerstva. Bližšie vysvetlenie nám po naliehaní poskytla samotná šéfka rezortu.

„Je to jednoduché. Pod ministerstvo kultúry patria rôzne inštitúcie, ktoré by pokojne mohol spravovať niekto iný. V zriaďovateľskej pôsobnosti nášho rezortu je napríklad Umelecký súbor Lúčnica. Čo má však lúka spoločné s kultúrou? Nie je to skôr kompetencia ministerstva pôdohospodárstva?“ pýta sa Milanová.

Podobným príkladom je Pamiatkový úrad SR. Podľa rezortu kultúry, ktorý je jeho zriaďovateľom, dnes pamiatkari najčastejšie riešia pamiatkovú ochranu starých budov. „Sme preto presvedčení, že úrad by mal patriť pod ministerstvo výstavby,“ zdôvodnila Milanová. Rovnaký prístup by sa mal uplatniť i v rámci pobočiek Slovenského národného múzea.

„Pripravovaná novela zákona napríklad navrhuje, aby sa Prírodovedné múzeum presunulo pod rezort životného prostredia, Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku pod maďarské veľvyslanectvo a Hudobné múzeum pod rezort školstva. Žiaci základných škôl by ho tak mohli využívať priamo na hodinách hudobnej výchovy,“ priblížila Milanová.

Keby jej návrh schválila vláda a parlament, ministerstvo kultúry by ušetrilo milióny centov, ktoré by mohlo použiť na pomoc ľuďom v kultúrnom a kreatívnom priemysle.

„Konečne by boli prostriedky na dotácie pre všetkých – umelcov bez talentu aj s talentom, remeselníkov bez remesla i s remeslom, aj pre jedno- či tristoosobové eseročky a ich pobočky. Naša kultúra by prekvitala ako nikdy predtým,“ uzavrela spokojne ministerka.

(Článok je novinárska kačica.)

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zábava #Ministerstvo kultúry #Silvester #fikcia #Natália Milanová