Ministerka kultúry reaguje na výzvu Otvorme kultúru

Ministerka kultúry Natália Milanová reaguje na výzvu viac ako tritisíc kultúrnych pracovníkov facebookovým statusom. Na ministerstve nevieme, kedy pandémia skončí, ale pripravili sme nový kultúrny semafor, ktorý zvyšuje kapacitu podujatí, uvádza.

05.01.2022 17:10
milanová Foto: ,
Ministerka kultúry Natália Milanová
debata (2)

Vyjadrenie ministerky kultúry Natálie Milanovej uvdázame v plnom znení:

PRIPRAVILI SME NOVÝ KULTÚRNY SEMAFOR, KTORÝ ZVYŠUJE KAPACITU PODUJATÍ

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky má pripravený nový kultúrny semafor, ktorý okrem iného zlepšuje podmienky organizovania hromadných kultúrnych podujatí pre očkovaných. Vylepšený semafor reaguje na nové vedecké poznatky a na stále vyššiu, hoci celkovo nie veľmi potešujúcu, zaočkovanosť. Na ministerstve kultúry by sme najradšej zrušili všetky kultúru obmedzujúce opatrenia, ale zdravie, jeho ochrana a životy občanov majú neodškriepiteľnú prioritu.

Preto na ministerstve rešpektujeme síce pre nás bolestivé, ale pre verejné zdravie nevyhnutné opatrenia odborníkov a špecialistov, ktorí medicíne naozaj rozumejú. To však neznamená, že ticho sedíme v kúte.

Španielsko Barcelona koronavírus šírenie štúdia výskum Čítajte viac Kultúra chce žiť. Prečo semafor nefunguje?

Prakticky nonstop obojstranne konzultujeme situáciu a najmä predpokladaný vývoj pandémie a teda praktické možnosti, ako čo najmenej obmedzovať kultúru a životy ľudí, ale zároveň udržať riziko šírenia vírusu v únosnej miere. Na rozdiel od iných si však počas rokovaní nerobíme selfie, nebúchame po stole a keď máme iný názor, tak sa nehádžeme o zem pred televíznymi kamerami, ale snažíme sa dosiahnuť prijateľný kompromis.

Ilustracne foto kino CINEMAX Čítajte viac Výzva Otvorme kultúru žiada návrat ku kultúrnemu COVID semaforu

Zopakujem to aj po stýkrát. Ak by boli všetci, čo môžu zaočkovaní, tak sa nemáme o čom baviť a žiadne dramatické opatrenia tu nemáme.

Nedávno ma prekvapilo konštatovanie v jednom denníku, ktorý oznamoval zásadné odhalenie, že ministerstvo kultúry nevie, kedy sa živá kultúra znovu naplno otvorí. Po prvé, ministerstvo kultúry o pandemických opatreniach nerozhoduje a ani nikdy nerozhodovalo. Hlavné a v podstate jediné slovo majú autority z rezortu ministerstva zdravotníctva, respektíve Úradu verejného zdravotníctva.

Aktuálna pandémia nás naučila, že je všetko možné, len nie predvídateľná. Na jednej strane úplne chápem doslova až agóniu a úzkosť tých, ktorí umením a kultúrou žijú. No vírus, ale často aj samotní ľudia sú nevypočítateľní.

Na ministerstve kultúry nevieme, kedy pandémia skončí, nevieme koľko nových prípadov pribudne 15. apríla 2022, nevieme ani len to, či nemocnice zvládnu túto vlnu. Jedno však vieme isto. Pandémia skončí vtedy, keď sa všetci čo môžu dajú očkovať. Kedy to však bude, nevie nikto, uzatvára ministerka kultúry Natália Milanová vo svojom facebookovom statuse.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika #Covid automat