Kultúra chce žiť. Prečo semafor nefunguje?

Nielen chlebom je človek živý, ľudia práve v ťažkých časoch potrebujú živú kultúru ako soľ, povedali si predstavitelia kultúrneho sveta. Keďže kultúrne zariadenia a prevádzky sú napriek uvoľneniu opatrení v iných oblastiach stále zatvorené, vyzvali členov vlády aj konzílium odborníkov a hlavného hygienika, aby kultúru otvorili tiež.

05.01.2022 16:59
Španielsko Barcelona koronavírus šírenie štúdia... Foto: ,
.
debata (4)

Súčasné opatrenia považujú za neprimerané, žiadajú čo najskôr obnovoiť kultúrny semafor, tým, čo to potrebujú, ponechať štátnu pomoc a pri ďalších rozhoduutiach o kultúre by chceli byť prítomní. Ministerka kultúry Natália Milanová na on-line výzvu Otvorme kultúru regovala facebookovým statusom, ktorý prinášame v ďalšom príspevku.

Fitness áno, divadlo či kino nie?

Signatári výzvy upozorňujú, že od 25. novembra 2021 máme na Slovensku vyhlásený núdzový stav – divadlá, kiná, koncertné sály a kluby sú zavreté, hromadné podujatia zrušené, športové podujatia značne obmedzené bez prítomnosti divákov. Obchodné domy, ubytovacie zariadenia, zariadenia verejného stravovania, sú však už otvorené, aj keď s obmedzeniami, dokonca aj gastroprevádzky, prevádzky fitness či zariadení starostlivosti o ľudské telo, povolené sú aj bohoslužby. „Divadlá, kiná, koncertné sály a kluby, ktoré mnohé sú z epidemiologického hľadiska bezpečnejšie, zostávajú napriek tomu úplne zavreté. Zavreté sú aj napriek objektívne zlepšujúcej sa pandemickej situácii.,“ upozorňujú predstavitelia kultúrneho sektora s tým, že tento stav považujú za neúnosný a nespravodlivý.

Jeden zo signatárov výzvy publicista Juraj Čurný nejde po príklad ďaleko: „Novoročný koncert Videnských filharmonikov sa konal naživo a na Slovensku sa v tom istom čase novoročné koncerty z Košíc a z Bratislavy prenášali on-line, bez divákov, a to je neporovnateľne iný zážitok,“ pripomína. Pre očkovaných a tých, čo ochorenie covid-19 už prekonali, nevidí o nič väčšie nebezpečenstvo šírenia vírusu v koncertnej či divadelnej sále alebo v kine než v reštauráciách, hoteloch či fitnesscentrách.

milanová Čítajte viac Ministerka kultúry reaguje na výzvu Otvorme kultúru

S kultúrou príde energia

„Nepopierame nebezpečenstvo situácie, ani to, že môže v dôsledku nového variantu vírusu dôjsť k jej zhoršeniu. Požadujeme však jasné pravidlá hry nastavené podobným spôsobom ako v minulosti,“ uvádzajú signatári výzvy Otvorme kultúru. Požadujú tiež spravodlivé a reálne zohľadnenie nebezpečenstva šírenia vírusu práve v kultúrnych prevádzkach, kde sa ľudia správajú zodpovedne a dodržiavajú protipandemické opatrenia a kde je riziko šírenia vírusu objektívne menšie než v mnohých iných prevádzkach, ktoré sú dnes otvorené.

Ilustracne foto kino CINEMAX Čítajte viac Výzva Otvorme kultúru žiada návrat ku kultúrnemu COVID semaforu

„Je pochopiteľné, že rozhodnutia hlavného hygienika a konzília odborníkov majú najmä zdravotné dopady, ale aj sociálne, psychologické a rôzne iné dôsledky. Ak sa to nevezme do úvahy, akokoľvek dobre mienené úzko cielené zdravotné hľadisko prinesie oveľa viac škody ako reálneho úžitku,“ dodáva Juraj Čurný. Preto by zástupcovia kultúrneho sektora chceli byť pritom, keď sa bude rozhodovať o opatreniach týkajúcich sa kultúry, lebo poznajú podmienky a okolnosti, v akých fungujú. Podľa Čurného by spoločnosti určite neuškodilo, keby ľudia mali možnosť kultúrneho a športového vyžitia: popri všetkých negatívnych správach by tým ľudia získali aj niečo pozitívne.

Otvorená výzva, ktorú už podpísalo viac ako tritisíc kultúrnych pracovníkov, obsahuje tri body.

  1. Čo najrýchlejšie sa vrátiť ku Covid semaforu pre kultúrne podujatia s primeranými a spravodlivými opatreniami a umožnenie fungovania kultúrneho života v rozsahu podľa aktuálnej regionálnej pandemickej situácie a so zohľadnením druhov jednotlivých kultúrnych podujatí.
  2. Umožniť všetkým tým, ktorí sa tak rozhodnú, ponechať na prechodné obdobie aspoň troch kalendárnych mesiacov zatvorené kultúrne prevádzky a ponechať im možnosť čerpať štátnu pomoc.
  3. Prizvať zástupcu kultúrneho sektora (nielen ministerstva kultúry) do konzília odborníkov pri všetkých otázkach, ktoré sa týkajú kultúry.

Pod výzvu Otvorme kultúru sa podpísali napríklad Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska, generálny riaditeľ SND Matej Drlička, predseda Asociácie slovenských divadiel a orchestrov Jaroslav Dóczy, filmové producentky Wanda Adamik Hrycová a Zuzana Mistríková, režiséri Peter Bebjak a Nikita Slovák, dokumentaristky Diana Fabiánová aj Zuzana Piussi, hudobníci, kultúrni manažéri, producenti, predstavitelia hudobných klubov a ďalší kultúrni pracovníci.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza #kultúrna politika #kultúrny semafor