Juraj Čurný: Päťdesiat ľudí na kultúrne podujatia je nezmysel!

"Ministerka kultúry stratila akýkoľvek mandát na to, aby zastupovala kultúru. Každá hodina, v ktorej ostáva v pozícii, je škodlivá pre kultúru, pre vládu aj pre celé Slovensko." Tieto ostré slová adresoval Natálii Milanovej publicista Juraj Čurný v reakcii na najnovšie opatrenie vlády, ktorým sa má od pondelka 10. januára umožniť organizovanie kultúrnych podujatí pre 50 osôb, očkovaných alebo tých, ktorí ochorenie covid-19 prekonali.

07.01.2022 17:13 , aktualizované: 18:09
Juraj Čurný Foto: ,
Publicista Juraj Čurný.
debata (65)

Takéto opatrenie podľa neho nikomu nepomôže, len dokazuje neznalosť podmienok, v akých funguje kultúra. „Nemá žiadny zmysel obsadiť 50 miest napr. v 500 či 900-miestnej sále, je to len alibistické opatrenie pre opatrenie, ktoré iba zvyšuje frustráciu,“ vyhlasuje Čurný.

Počkáme na zmysluplné okolnosti, vravia divadelníci

Činohra Slovenského národného divadla bola nútená v súvislosti s novými informáciami upraviť svoj hrací plán na nasledujúci týždeň od 10. januára. „Pri avizovanom počte divákov – 50 osôb v hľadisku – nie je efektívne a ekonomicky rentabilné uvádzať veľké typy inscenácií, v ktorých počty umelcov na javisku a technický personál niekoľkonásobne prevyšujú povolený počet divákov,“ uvádza Činohra SND na sociálnej sieti.

Hoci boli divadlá zatvorené, v zákulisí panoval tvorivý ruch. Aj všetky tri umelecké súbory SND skúšali, inscenácie zaznamenávali a streamovali. „Za zmysluplných a akceptovateľných okolností máme pripravených niekoľko variant okamžitého spustenia prevádzky a privítania divákov v sálach. V tejto chvíli sme presvedčení, že je zodpovedné počkať na vyhlášku ÚVZ SR,“ uzatvára Činohra SND.

Ilustracne foto kino CINEMAX Čítajte viac Od pondelka budú povolené v režime OP kultúrne podujatia

Nový automat ešte nikto nevidel

Ako ďalej podotýka Čurný, ide víkend, nie je prijatá ani samotná vyhláška, ktorou by sa nové „otvorenie kultúry“ pre 50 ľudí malo zaviesť. "Kultúrne podujatia nie sú ako tovar v obchode, ktorý stačí odomknúť a máte otvorené. Všetci potrebujú nejaký čas, aby podujatie pripravili, zorganizovali umelcov, spropagovali, ponúkli divákom lístky a podobne. preto by bolo lepšie, keby sa kultúra otvorila hneď po 18. januári, keď začne znova platiť covid automat, samozrejme, za iných podmienok, dodáva Čurný.

Španielsko Barcelona koronavírus šírenie štúdia výskum Čítajte viac Kultúra chce žiť. Prečo semafor nefunguje?

Ministerka kultúry Natália Milanová pred pár dňami v reakcii na petíciu Otvorme kultúru, ktorú podpísalo viac ako tritisíc pracovníkov kultúrneho sektora, avizovala, že je pripravený nový, vylepšený covid automat pre kultúru. „Doteraz ho nikto z nás nevidel, nevieme, čo obsahuje a či vôbec už nejaký návrh existuje, opäť nikto k jeho tvorbe pracovníkov z kultúry neprizval,“ konštatuje Čurný.

Ľudia z kultúrneho sektora opakovane upozorňujú, že kultúrne podujatia nie sú z epidemiologického hľadiska nebezpečné a opakovane sa dožadujú účasti na rozhodovaní o opatreniach, ktoré sa dotýkajú kultúry.

S ľuďmi z praxe sa nikto neradí, hovoria hudobníci

Na sociálnej sieti reagoval aj predstaviteľ Hudobnej únie Slovenska, ktorá iniciovala petíciu Otvorme kultúru, Pavol Smolka. „Tak sme sa dozvedeli, že od budúceho pondelka bude kultúra opäť otvorená… Nuž, 50 osôb bez ohľadu na veľkosť a kubatúru priestoru je totálny fail, nikto zo živej nezriaďovanej kultúry v tomto režime nedokáže nič zorganizovať tak, aby na tom neprerobil… A myslím že ani z polozriaďovanej alebo zriaďovanej,“ píše vo svojom statuse.

koronavirus covid reštaurícia prevádzka Čítajte viac Omikron prinesie nové pravidlá. Aké? To sa dozvieme v stredu

Ako dodáva, nikde na svete, a ani v našom blízkom okolí (V4) to takto nefunguje.. Lebo, covid už je tu a aj bude, a toto naozaj nie je cesta, ako s ním žiť. „V okolitých krajinách (aj pri oveľa horších číslach pri omikrone) skoro normálne fungujú, pri dodržiavaní hygienických opatrení, používaní ochranných prostriedkov, kontrole OTP… A my, už skoro dva roky zatvorení,“ uvádza Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska. Aktuálne čísla hospitalizácií podľa jeho slov hovoria o tom, že semafor už mal platiť. „Prečo sa pri nastavovaní pravidiel nikto neradí s ľuďmi priamo z praxe?,“ pýta sa. „Ak nás mala tá 50-ka alibisticky upokojiť, nepodarilo sa to…,“ uzatvára Pavol Smolka na sociálnej sieti.

Päťdesiat ľudí je málo aj do kina

Bude 50 návštevníkov dostatočných aspoň pre kiná? O reakciu sme požiadali zástupcu siete CINEMAX. „Sieť kín CINEMAX svoje prípadné otvorenie odvodí od presného znenia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, akonáhle bude zverejnená. Vyhlásenie Ministerstva kultúry pre nás nie je smerodajné, pretože nezodpovedá niektoré kľúčové otázky," uvádza Peter Gašparík, PR manažér siete kín CINEMAX.

milanová Čítajte viac Ministerka kultúry reaguje na výzvu Otvorme kultúru

„V tejto chvíli sme sklamaní najmä z navrhovaných kapacitných obmedzení. Nemôžeme si dovoliť otvárať viac ako 400 miestnu sálu IMAX pre maximálny počet 50 divákov, takéto premietania by boli stratové. Prevádzkovanie každého nášho kina je finančne náročné a je nevyhnutné, aby sa vrátili prostriedky, ktoré naň vynaložíme. Ak totiž hovoríme o možnosti otvoriť, musíme spomenúť aj fakt, že tým strácame napríklad možnosť žiadať dotáciu na nájomné,“ vyhlasuje Gašparík za sieť kín CINEMAX.

Aká teda bude reálna kapacita, ktorú vyhláška umožní naplniť? A bude možné v kine konzumovať občerstvenie? Tieto a ďalšie otázky sú pre rozhodnutie otvoriť či neotvoriť kinosály zásadné. „Jednoducho potrebujeme vidieť, že štát pripravil kultúre adekvátne podmienky, nie len to, že nesystematicky zareagoval na dvihnutý hlas časti kultúrnej obce,“ dodáva PR manažér siete kín CINEMAX Peter Gašparík.“

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika #covid semafor