Do divadla či do kina môže najviac polovica divákov

Kultúrne podujatia pre divákov otvoria najviac pre 50 % alebo 25 % kapacity. Rozhodla o tom dnes (v pondelok 10. januára) vláda. Úrad verejného zdravotníctva, ktorý vydá príslušnú vyhlášku najskôr zajtra (v utorok 11. januára), však upozorňuje, že bude treba dopracovať ešte niekoľko detailov.

10.01.2022 16:04 , aktualizované: 17:53
SR Trenčín kultúra hudba Pohoda 2019 festival TNX Foto:
Organizátori si budú môcť vybrať, či sú ich podujatia nízkorizikové alebo strednerizikové.
debata

Kultúra je nízko- či stredneriziková

Ako informovalo ministerstvo kultúry, nízkorizikové hromadné podujatia (predstavenia v divadlách, koncerty vážnej hudby, premietania v kinách bez konzumácie, tiché bohoslužby) môžu fungovať v režime OP maximálne so 100 divákmi alebo maximálne v 50 % kapacite hľadiska (priestoru). Za nízkorizikové hromadné podujatia sa považujú podujatia bez spevu publika a povzbudzovania. Zároveň počas nich platí povinnosť nosenia respirátora, zákaz konzumácie a povinné sedenie.

Strednerizikové hromadné podujatia (kino s konzumáciou, diváci na športových podujatiach, kultúrne podujatia pre stojacich divákov, kongresy, bohoslužby so spevom) môžu fungovať v režime OP maximálne so 100 divákmi alebo maximálne v 25 % kapacite hľadiska (priestoru). Zároveň počas nich platí povinnosť nosenia respirátora a fixné sedenie alebo státie.

koronavírus, kino, Thajsko Čítajte viac Kultúra sa otvára a takéto sú podmienky. Detaily stále dolaďujú

Podstatné je, že organizátor si bude môcť vybrať pri nízko- a strednerizikovom podujatí, či zvolí počet divákov v absolútnom čísle (max. 100 divákov), alebo pomerom kapacity, kde počet divákov môže byť aj vyšší ako 100 osôb (50 %, resp. 25 % kapacity). Knižnice, múzeá, galérie a výstavné siene môžu byť aj naďalej otvorené v režime OP.

Správny krok, ale nestačí

„Je to krok dobrým smerom, nevyhnutný, ale nedostatočný,“ komentoval najnovšiu zmenu rozhodnutia vlády publicista Juraj Čurný. Nové rozhodnutie o 50-percentnej kapacite víta, no kultúra podľa neho stále nie je zrovnoprávnená s inými odvetviami, hoci ministerka kultúry Natália Milanová pred pondelkovým rokovaním vlády vyhlásila, že bude za rovnaké podmienky pre kultúru bojovať.

„Keď si porovnám kultúru s výrobou, dopravou a inými sektormi, kultúra a šport majú stále najtvrdšie reštrikcie, a to napriek tomu, že sa nepreukázalo, že tam dochádza k najväčšiemu šíreniu covidu, ten sa najviac šíri na pracoviskách a v rodinách,“ podotkol Juraj Čurný. Preto je podľa neho potrebné nielen pripraviť kultúru na stopercentné naplnenie kapacít, ale otvoriť ju aj pre čerstvo otestovaných divákov, najmä v súvislosti s očakávaným šírením variantu omikron.

Jaroslav Doczy Čítajte viac Podľa predsedu ASDO potrebujú divadlá v hľadiskách viac divákov

„Je dobré, že sa vláda poučila, ale škoda, že rozhodovala opäť chaoticky, v chvate a bez účasti zástupcov kultúrneho sektora,“ vyhlásil publicista Čurný a pripomenul, že v piatok vláda nezmyselne rozhodla o otvorení kultúrnych podujatí najviac pre 50 divákov od pondelka, Úrad verejného zdravotníctva však dostal podklady k novej vyhláške o organizovaní hromadných podujatí až po pondelkovom rokovaní vlády a už celkom iné, ako tie, o ktorých sa hovorilo v piatok. Navyše, ako uvádza hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková, „vo vyhláške je potrebné došpecifikovať viacero nevyhnutných detailov“.

Nová vyhláška o hromadných podujatiach by mala byť vo Vestníku vlády SR zverejnená najskôr zajtra (v utorok 11. januára). „Takto sa to robiť nesmie, oveľa lepšie by bolo počkať s účinnosťou pár dní a všetko precízne pripraviť, aby pravidlá boli jednoduché, jasné a jednotné, samozrejme, za účasti tých, ktorých sa to týka. Žiaľ, ku komunikácii nedošlo a vláda opäť koná v chvate, ktorý si však spôsobila sama,“ konštatuje Juraj Čurný.

Počkajme si na vyhlášku, vravia umelci

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička uviedol, že nikto si dobrovoľne nevyberie menej divákov, všetci pôjdu na 50 % kapacity. Spresnil, že sála Opery a Baletu SND má takmer 900 miest a veľká sála Činohry 650 miest. „Po prvotnom obmedzení na 50 divákov si radšej počkám na vyhlášku. Mne osobne ostáva záhadou, prečo vláda a Konzílium odborníkov majú taký strach zo šírenia koronavírusu práve v divadlách. Skúsenosť nám ukazuje, že naši diváci sú mimoriadne disciplinovaní, nosia respirátory, udržujú rozstupy, na vstupe majú pripravené potvrdenia o testovaní, ktoré my dôkladne kontrolujeme. Viedenská štátna opera a balet majú plné sály, 100 % kapacity.“

Vlani DAB pri povolenej kapacite 100 divákov... Foto: DAB
Figuríny v hľadisku Vlani DAB pri povolenej kapacite 100 divákov dopĺňalo do hľadiska figuríny, aby herci na predstaveniach nemali pocit, že hrajú pred prázdnou sálou.

Podľa Jaroslava Dóczyho, ktorý je predsedom Asociácie Slovenských Divadiel a Orchestrov (ASDO) by divadlám pomohlo, keby svoje hľadiská mohli naplniť aspoň do polovice. „Keď som (najprv) videl číslo 50, mal som pocit, že tam chýba znak percenta. Pretože pri sále naplnenej na 50 percent by malo zmysel hrať. Pri polovičnej kapacite už vieme využiť aj veľkú sálu a dokážeme byť pri predstaveniach aspoň na nule, pri niektorých inscenáciách možno vo veľmi miernom pluse,“ povedal.

V čase písania článku ešte nevyšla platná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, preto sa viaceré kultúrne inštitúcie, ktoré sme oslovili, zatiaľ nevedeli k opatreniam vyjadriť. Zuzana Šebestová z Divadla Nová scéna uviedla, že by určite využili možnosť polovičného zaplnenia priestoru, čo by v ich prípade znamenalo zhruba 300 ľudí.

Martin Lettava z Asociácie slovenských filmových klubov podotýka, že ide o dobré riešenie. Predchádzajúci návrh, ktorý určoval maximálny počet návštevníkov kultúrneho podujatia na 50 ľudí, považuje za problematický. "Sme predovšetkým distribútormi pre artové kiná, ktoré majú väčšinou menšie kinosály, kde by takéto obmedzenie nebolo až také výrazné. Horšie je to pri multiplexových kinách, ktoré majú väčšiu kapacitu. Toto nové uznesenie je spravodlivejšie.“ Zároveň dodáva, že riešenie tejto otázky by sa malo automaticky odvíjať od kapacít jednotlivých kín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová