V januári sa rozhoduje o lete, hovorí Pavol Smolka z Hudobnej únie

Cez víkend sa z 50 divákov stalo sto, či 50 % alebo 25 % kapacity - počkajme si na vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva, komentuje najnovšie opatrenie vlády o otvorení kultúrnych podujatí Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska.

10.01.2022 17:39
Smolka na sirku Zuzana Smolkova Foto:
Pavol Smolka
debata

Na výzve Otvorme kultúru či na obsahu otvoreného listu premiérovi Hegerovi sa podľa neho nič nemení, stretnutie premiéra aj ministra zdravotníctva s predstaviteľmi kultúrnej obce je potrebné, aby sa opatrenia neprijímali nesystematicky.

"Po prvýkrát sa zjednotila zriaďovaná a nezriaďovaná kultúra, lebo potrebujeme, aby sa opatrenia robili koncepčne a systematicky, nech sa vieme na ne nastaviť a pripraviť, " objasňuje Pavol Smolka. Ako dodáva, žiadny koncert nikto nezorganizuje a nevypredá na týždeň, do konca januára sa v kultúre rozhoduje o letnej sezóne.

SR Trenčín kultúra hudba Pohoda 2019 festival TNX Čítajte viac Do divadla či do kina môže najviac polovica divákov

„Prečo nefunguje covid automat? A keď začne znova fungovať, bude nová mu vyhláška o hromadných podujatiach nadradená? Alebo ju covid automat rozšíri či zruší? A ako to bude o týždeň, zasa inak?“ pýta sa zástupca Hudobnej únie Slovenska a petície Otvorme kultúru. Ako dodáva, nevieme nič, iba to, že odborníci z jednotlivých kultúrnych oblastí k rokovaniam o kultúre nie sú prizývaní.

Hoci nová vyhláška má byť vydaná zajtra, t.j. v utorok 11. januára, už podľa doterajších informácií majú nové pravidlá nejasnosti. „Klub s kapacitou 80 osôb sa môže naplniť celý a obrovská dobre vetraná sála pre tisíc ľudí len do polovice – tam je riziko väčšie?“ pýta sa Pavol Smolka.

Eduard Heger Čítajte viac Ľudia z kultúry píšu premiérovi Hegerovi, hovoria o výsmechu

V tretej covidovej sezóne aj pri zúriacom omicrone v iných krajinách kultúra funguje, len na Slovensku bola podľa predstaviteľov kultúrnej obce nezmyselne celkom zatvorená. „Stačilo jasne nastaviť pravidlá a kontrolovať ich – namiesto toho sme mali lockdown, kde ostali zatvorené iba gastro a kultúra a plné lyžiarske vleky ani zákaz vychádzania nikto poriadne nekontroloval,“ komentuje Pavol Smolka. Na kultúrne podujatia sa pritom momentálne majú dostať len očkovaní a tí, ktorí covid-19 prekonali, iba testovaní nie. „Aj tie najprísnejšie pravidlá sú lepšie ako nemôcť pracovať,“ uzatvára Pavol Smolka, zástupca Hudobnej únie Slovenska a petície Otvorme kultúru. Žiaľ, do tejto chvíle zástupcov stavovských organizácií v kultúrnom sektore premiér na stretnutie nepozval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika #Covid automat