Mestá pre meniace sa opatrenia nemôžu plánovať kultúrne podujatia

Často sa meniace protipandemické opatrenia, neúplnosť informácií pri ich zavádzaní či nesúlad medzi tvrdeniami rezortu kultúry a vyhláškami hlavného hygienika nedovoľujú mestským organizáciám plánovať a organizovať kultúrne podujatia.

11.01.2022 14:28
Stavba roka 2013 - kaštieľ Snina Foto:
Kaštieľ Snina, historická pamiatka.
debata

Vplýva to z vyjadrení, ktoré v súvislosti s novými podmienkami na organizovanie hromadných podujatí pre TASR uviedli štatutári mestských kultúrnych stredísk v Humennom a Snine.

SR Trenčín kultúra hudba Pohoda 2019 festival TNX Čítajte viac Do divadla či do kina môže najviac polovica divákov

„Naplánovanie je jedna vec, druhá sú vyhlášky, ktoré sú veľmi často menené, a niekedy nie je možné plánovať ani týždeň dopredu,“ vyjadrila sa riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Humennom Marta Helemiková. Ako tvrdí, zariadenie je síce pripravené ponúknuť Humenčanom kultúrne podujatia v rôznych žánroch, vzhľadom na aktuálne nedostatočne vysvetlené podmienky pre organizovanie hromadných podujatí a chýbajúcu vyhlášku hlavného hygienika termín, kedy zrealizujú prvé, priblížiť nevedela. Aj fungovanie kina Fajn bude podľa jej slov závisieť od znenia vyhlášky, ale tiež od ponuky distribučných spoločností.

Smolka na sirku Zuzana Smolkova Čítajte viac V januári sa rozhoduje o lete, hovorí Pavol Smolka z Hudobnej únie

Aj podľa riaditeľky Mestského kultúrneho a osvetového strediska (MKOS) Snina Diany Turčík brzdí aktivity kultúrnych stánkov zmätočnosť v zavádzaní nových opatrení. „Veľmi obmedzujúca je komplikovanosť výkladu vyhlášky, tiež sa nariadenia menia niekedy dvakrát do dňa, zároveň sledujeme vyjadrenia ministerstva kultúry na sociálnej sieti, pričom sa stáva, že oznam, ktorý uverejnia, sa nedostane do vyhlášky hlavného hygienika,“ ozrejmila, pričom poukázala na nedávnu skúsenosť s avizovaným otváraním knižníc.

Ako doplnila, keďže organizovať koncerty či divadelné hosťovanie nie je v aktuálnej situácii možné i z ekonomických dôvodov, MKOS svoju činnosť sústredilo najmä do online priestoru. Na záver mesiaca má však pripravené malé divadelné predstavenie pre rodiny a vo štvrtok (13. 1.) prvýkrát otvorí aj svoju kinosálu.

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika #Covid automat