Kultúrne akcie v čase covidu: Ako to funguje v zahraničí?

Keď u nás prebiehal boj o lepšie podmienky pre návštevníkov divadiel, kín či koncertov, zástupcovia kultúrnej obce argumentovali, že chcú dosiahnuť aspoň to, čo platí v okolitých štátoch.

12.01.2022 06:00
Boris Hybner Foto:
Jedným z decembrových kultúrnych podujatí v Česku bolo Mim Session, pocta Borisovi Hybnerovi (na snímke) v divadle Bravo!
debata

V pondelok vláda napokon rozhodla, že kultúrne podujatia s nízkym rizikom nákazy môže v režime OP (očkovaní, prekonaní) navštíviť maximálne sto divákov, alebo aj viac, ak hľadisko naplnia maximálne na 50 percent.

Ako tieto pravidlá obstoja v porovnaní so zahraničím? Sú tam opatrenia voľnejšie či, naopak, prísnejšie?

SR Trenčín kultúra hudba Pohoda 2019 festival TNX Čítajte viac Do divadla či do kina môže najviac polovica divákov

V Českej republike sa na kultúrnych podujatiach môžu zúčastniť len návštevníci s dokladom o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo tí, čo ho v posledných 180 dňoch už prekonali. Na akcii, kde sa sedí, je kapacita obmedzená na tisíc divákov a všetci musia mať respirátory.

To, či sa tieto pravidlá nebudú sprísňovať, je otázne. Česká vláda sa tým má zaoberať práve na dnešnom zasadnutí. „V tejto chvíli nedokážeme predvídať výsledky rokovania vlády, prípadne ďalšie opatrenia,“ uviedla Ivana Awwadová z českého ministerstva kultúry.

V Rakúsku platia rovnaké podmienky pre všetky hromadné akcie. Vyhláška rozlišuje, či sa konajú v priestoroch s pridelenými miestami na sedenie, alebo sa na nich dá voľne pohybovať. Ak sedadlá chýbajú – či už vonku, alebo vnútri – návštevníkov nemôže byť viac ako 25, musia mať respirátor, dodržiavať rozstup dva metre, a to v režime OP.

Podujatia, kde diváci sedia, môže navštíviť maximálne 2 000 osôb. Ak ich je menej ako 500, stačí im potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní choroby, keď ich príde do tisíc, potrebujú aj PCR test, a ak ide o akciu, na ktorej sa zúčastní ešte viac ľudí, musia sa preukázať dokladom o tretej vakcinácii. Okrem toho platí povinnosť nosiť respirátor a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť.

Vďaka tomu môžu rakúske divadelné súbory hrať pre pomerne široké publikum. Obľúbené divadlo Theater an der Wien napríklad informovalo, že od jesene minulého roka môže svoju sálu naplniť až na sto percent. Každý divák je však pri kúpení vstupenky povinný uviesť meno a adresu, aby ho v prípade potreby mohli vyhľadať.

Juraj Čurný Čítajte viac Juraj Čurný: Päťdesiat ľudí na kultúrne podujatia je nezmysel!

Spokojní môžu byť aj prevádzkovatelia kultúrnych zariadení v Maďarsku. Návštevníci tam musia nosiť respirátor, ale inak sú pomery dosť uvoľnené. Ľudia, ktorí sa vyberú do múzea, kina, divadla, na tanečné vystúpenie alebo koncert s miestami na sedenie nepotrebujú ani potvrdenie o očkovaní. To sa vyžaduje iba na podujatiach s viac ako 500 účastníkmi.

Naopak, v Poľsku zaviedli prísnejšie pravidlá. Účastníci kultúrnych podujatí musia poskytnúť osobné údaje, používať respirátor a uzavreté priestory s miestami na sedenie môžu zaplniť iba na 30 percent. Zaočkovaní diváci či poslucháči sa však do tohto podielu nezahŕňajú, takže reálne môže byť obsadenosť väčšia.

Ak v hľadisku chýbajú sedadlá, na jednu osobu musí pripadať 15 štvorcových metrov plochy a návštevníci musia medzi sebou dodržiavať vzdialenosť aspoň 1,5 metra.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Premiér a ministri sa so zástupcami kultúrnej obce stretnú vo štvrtok

V Nemecku sa zase dohodlo, že návštevu kultúrnych podujatí povolia len v režime OP. Konkrétne opatrenia si jednotlivé spolkové krajiny môžu upraviť, ale všeobecne platí, že v uzavretých priestoroch, ako sú kiná, divadlá či koncertné sály, možno kapacitu naplniť na 30 až 50 percent, a to do maximálneho počtu 5 000 divákov.

V prípade akcií pod holým nebom sú podmienky podobné, no návštevníkov môže byť až 15-tisíc. Všetci musia mať respirátor a organizátori od nich okrem potvrdenia o vakcinácii či prekonaní choroby môžu požadovať aj negatívny test.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #koncerty #KUltúrne Podujatie #divadlá #kultúrna politika #protipandemické opatrenia