Vo veku 82 rokov zomrel známy architekt Ricardo Bofill

Vo veku 82 rokov zomrel v piatok svetoznámy španielsky architekt a urbanista katalánskeho pôvodu Ricardo Bofill. Agentúre DPA to potvrdila jeho kancelária v Barcelone.

14.01.2022 17:14
SR Panorama City v?stavba Foto:
Ricardo Bofill, bol predstaviteľom európskej architektonickej postmoderny, okrem iného bol aj autorom bratislavskej Panorama City.
debata

Bofill bol odporcom racionalistického a jednotného architektonického štýlu. V roku 1963 založil ateliér Taller de Arquitectura, ktorý sídli v bývalej cementárni. Jeho firma za desaťročia realizovala množstvo architektonických a urbanistických projektov po celom svete.

Jeho ateliér sa zaoberal napríklad mestským plánovaním pre Paríž, Luxemburg, Varšavu, Prahu, či Madrid. Podľa historika Andrewa Ayersa patria Bofillove výtvory medzi „najpôsobivejšie stavby“ 20. storočia.

Tento architekt navrhol okrem iného medzinárodné letisko Barcelona El Prat, Katalánske národné divadlo (TNC) a hotel W Barcelona pripomínajúci plachetnicu, ktorý je dominantou tamojšej mestskej pláže. Rozruch vyvolal aj niektorými dielami realizovanými v zahraničí, napríklad stavbou Citadel Center v Chicagu. Navrhol tiež komplex Panorama City v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Panorama City #architekt #architektúra