Nefunkčné telefóny premenili na obraz. Je na ňom Steve Jobs

Kým väčšina podnikateľov rieši otázku ako sa odpadu zbaviť, v Lučenci sa k problematike postavili svojsky. Z viac ako 600 vyradených telefónov vytvorili umelecké dielo, aké vo svete nemá obdoby.

13.02.2022 14:00
debata
Portrét Stevea Jobsa z mobilných telefónov. Foto: Archív Jozefa Stančíka
Whats App-Image-2022-01-20-at-09.282 Portrét Stevea Jobsa z mobilných telefónov.

Nápad dostal podnikateľ Milan Kovalančík, ktorý sa predaju a výkupu telefónov venuje už viac ako dvadsať rokov. „Premýšľal som, ako by sa ešte dali využiť vyradené a pokazené telefóny, ktoré by inak putovali na recykláciu. Potom som na internete narazil na diela umelca Jozefa Stančíka, ktorý je známy tým, že maľuje známe osobnosti. Dali sme hlavy dohromady a vznikol tento nádherný obraz.“ povedal Kovalančík.

Dielo v nadživotnej veľkosti zobrazuje Steva Jobsa v jeho ikonickej zamyslenej póze. Meria cez dva metre a váži viac ako 50 kilogramov, za čo je zodpovedných až 600 telefónov, ktoré Stančík povyberal z tisícky nefunkčných kusov. „Bolo to ako skladačka pre dospelých,“ vyjadril sa umelec, ktorý musel z telefónov najprv odstrániť batérie a následne ich na obraz naskladať tak, aby spolu tvorili jednoliaty celok. Dielo vznikalo celý týždeň a Stančík, podobný obraz ešte nevytvoril.

Jackson Pollock Čítajte viac Jackson Pollock, priekopník akčnej maľby, sa narodil pred 110 rokmi

Netradičné dielo sa na internete okamžite stalo hitom. Podľa Stančíka, toľko interakcií na svoje diela počas celej umeleckej kariéry ešte nemal. Fotografie a videá získali stovky reakcií a zarezonovali dokonca aj v zahraničí, odkiaľ prišla ponuka na vytvorenie výstavy s environmentálnym charakterom priamo v Dubaji.

„Radi by sme tento projekt naďalej rozvíjali. Z tovaru určeného na likvidáciu plánujeme vytvoriť ďalšie zaujímavé obrazy a sochy, vydražiť ich na aukciách a získanú sumu venovať na výsadbu stromov, prípadne podporiť ďalšie environmentálne projekty.“ prezradil svoje plány do budúcna Kovalančík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Steve Jobs