Novela autorského zákona sa dotkne tvorcov

Novela zavádza novú výnimku na použitie diela s cieľom zachovania kultúrneho dedičstva.

16.02.2022 17:34
protest Za férovú kultúru autorský zákon ursula... Foto: ,
Zástupcovia kultúrnej obce odovzdali petíciu Za férovú kultúru poslancom parlamentu. Protestujú voči predloženému autorskému zákonu z dielne ministerky Milanovej. Na snímke v popredí Jana Vozárová, riaditeľka LITA, autorskej spoločnosti a spisovateľka Uršuľa Kovalyk.
debata

Dve európske smernice preberá novela autorského zákona, ktorá zároveň rozširuje okruh výnimiek z autorského práva. Cieľom novely je uľahčiť niektoré činnosti pre bežných používateľov v digitálnom prostredí. Novela sa dotkne aj práv tvorcov. Za jej prijatie hlasovalo 84 poslancov zo 131 prítomných.

Zavádzajú sa nové povinnosti pre poskytovateľov online služieb zdieľania obsahu a upravuje sa otázka zodpovednosti týchto subjektov za konkrétne spôsoby použitia autorskoprávne chráneného obsahu.

Novela sa snaží začleniť zásadu krajiny pôvodu pri doplnkových online službách do už existujúcich inštitútov a zmlúv v autorskom zákone tak, aby sa predišlo nadmernej administratívnej záťaži vysielateľov i používateľov a aby nedochádzalo k vytváraniu nových špecifických postupov vysporiadania práv.

Vďaka rozšíreniu územného rozsahu licencie v autorskom zákone tak nebude nutné vysporiadať práva aj v iných členských štátoch, kde sú doplnkové online služby tiež dostupné.

Diskutovanou časťou zákona bola odmena pre autorov. Autorská spoločnosť LITA hovorila o zle nastavenom systéme odmien. Spravidla sú za použitie svojich diel odmeňovaní jednorazovo pri vytvorení diela. Nezohľadňuje sa však, či ich dielo je úspešné a používané.

Podľa schváleného zákona by odmena mala byť dohodnutá ako jednorazová platba, najmä, ak je časový rozsah licencie najviac jeden rok alebo ak ide o použitie diela s časovým rozsahom najviac päť rokov.

Takisto ide aj o prípad, ak v čase udelenia licencie je možné vyčísliť očakávané príjmy alebo výnosy, ktoré možno využitím licencie dosiahnuť a tieto príjmy alebo výnosy sú v licenčnej zmluve výslovne vyčíslené a odmena zodpovedá týmto príjmom alebo výnosom a je proporcionálna.

Novela zavádza novú výnimku na použitie diela s cieľom zachovania kultúrneho dedičstva. Na základe tejto výnimky má byť možné vyhotovovať rozmnoženiny s použitím vhodného nástroja, prostriedku či technológie zachovávania, v akomkoľvek formáte alebo na akomkoľvek nosiči v požadovanom množstve v ktoromkoľvek štádiu životnosti diela alebo iného predmetu ochrany a v rozsahu potrebnom na účely zachovávania.

debata chyba