Obnova kaštieľa v Jelšave sa môže začať. Pomôžu nórske fondy

V Jelšave v okrese Revúca sa už čoskoro začne rekonštrukcia severozápadnej časti coburgovského kaštieľa, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu. Po úspešnej kontrole verejného obstarávania mesto podpísalo zmluvu s víťazným uchádzačom.

20.02.2022 15:00
Kaštieľ / Jelšava / Foto: ,
Kaštieľ v Jelšave mesto zachraňuje už od roku 2015.
debata

„Podpisom zmluvy sa spustila stavebná etapa projektu, ktorá bude prebiehať počas tohto a budúceho roka. Celá stavba je naplánovaná na 15 mesiacov. Najbližším úkonom bude budúci týždeň prevzatie stanoviska zhotoviteľom,“ priblížil primátor mesta Milan Kolesár.

V severozápadnom krídle národnej kultúrnej pamiatky vznikne vďaka finančným prostriedkom z nórskych fondov historicko-remeselné a ekologické centrum Gemera. Pribudnúť majú i turistické informačné centrum, kaviareň či seminárna miestnosť. Víťazom súťaže na rekonštrukciu kaštieľa sa stala košická spoločnosť Euro-bau.

Kaštieľ v obci Žíp Čítajte viac Chátrajúce kaštiele: Z najväčšej pýchy hanba

Záchranné práce v jelšavskom kaštieli sa realizujú od roku 2015, samospráva sa za ten čas vďaka viacerým dotáciám sústredila najmä na opravu strechy.

„Vymenili sme už približne 75 percent strešnej krytiny, budeme pokračovať aj tento rok. Dokončiť ostáva asi 800 štvorcových metrov strechy,“ poznamenal Kolesár.

Ako dodal, v kaštieli naďalej pokračuje aj projekt občianskeho združenia Čierne diery, ktoré v historických priestoroch buduje zážitkové ubytovanie.

08 - upravene Čítajte viac Aj kaštiele, ktoré chátrajú, môžu vstať z popola

Kaštieľ v Jelšave je trojpodlažný objekt z roku 1763, jeho neskorobaroková prestavba bola v štýle francúzskeho klasicizmu. Pristavali ho k opevnenému dvojpodlažnému kaštieľu zo 17. storočia. V jeho zadnej časti sa zachovali tri krídla s dvoma nárožnými vežami s obdĺžnikovým pôdorysom, strieľňami a detailmi renesančných okien.

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #Jelšava #nórske fondy #kaštiele