V Monaku diskutujú o klimatických zmenách aj s fotografiami Filipa Kuliseva

Súčasťou medzinárodného Polárneho sympózia, ktoré sa v týchto dňoch koná v Monaku, je aj výstava fotografií polárnych oblastí slovenského fotografa Filipa Kuliseva. Vedci diskutujú najmä o vplyve klimatických zmien na Arktídu a Antarktídu, o príliš rýchlom topení sa ľadovcov a negatívach, ktoré prináša tento vývoj pre globálnu klímu.

25.02.2022 14:00
IMG 6458 Foto:
V Monaku diskutujú o klimatických zmenách aj s fotografiami Filipa Kuliseva.
debata

„Napriek nehostinným podmienkam, chlade a nepohodlí, mám studené miesta Zeme veľmi rád. Polárne oblasti na juhu i na severe azda najviditeľnejšie čelia v súčasnosti klimatickým zmenám. Za posledné dve desaťročia jasne vnímam ako sa zmenšujú ľadovce i to, že plavby na Severný pól sprevádza čoraz tenšia ľadová prikrývka. Mnohé živočíšne druhy rýchlo strácajú svoje prirodzené prostredie. Verím, že aj moje fotografie môžu byť budíčkom pre svetovú verejnosť,“ povedal Filip Kulisev pri príležitosti výstavy v záhrade Oceánografického múzea Grilles de Jardin St. Martin v Monaku.

Výstava „Polárna planéta“ obsahuje 40 veľkorozmerných fotografií zvýrazňujúcich krásu a niektoré z najpozoruhod­nejších miest Arktídy a Antarktídy ako je Južná Georgia, Falklandy, Špicbergy, Island, Zem Františka Jozefa alebo Grónsko. Výstavu si v rámci súkromnej návštevy pozrelo aj monacké knieža Albert II a ďalší hostia zo spoločenskej a podnikateľskej sfé­ry.

Albert II si v spoločnosti slovenského fotografa nenechal ujsť ani jeho nový krátky film. „Prináša pohľady na krásy našej planéty z dronu. Z vtáčej perspektívy vidíme mnoho detailov, ktoré nám bežne unikajú. Jednou z unikátnych častí filmu sú zábery erupcie na ostrove La Palma, kde vulkán chrlil oheň až do výšky 700 metrov. Vo filme sú aj pohľady do zákulisia mojej tvorby ako sú napríklad zábery útoku slonieho stáda v Namíbii, plavby v desať metrových vlnách v Drakovho prielivu, či šnorchlovania so stovkami tisíc zlatých medúz na súostroví Palau,“ konštatoval po jeho premiére Filip Kulisev.

Už v poradí šiesta výstava v Monaku je pokračovaním spolupráce slovenského fotografa s Nadáciou kniežaťa Alberta II., ktorá sa zameriava na ochranu prírody a trvalo udržateľný rozvoj. Klimatické zmeny, biodiverzita a voda sú tri hlavné objekty záujmu tejto nadácie.

V Monaku diskutujú o klimatických zmenách aj s... Foto: Michel Dagnino/Oceanographic museum
12 Rencontre-Filip-Kulisev 20220224 M Dagnino V Monaku diskutujú o klimatických zmenách aj s fotografiami Filipa Kuliseva.

Návštevníci Monaka obdivujú outdoorovú výstavu Polárna Planéta už od 3. februára. Potrvá do 27. februára a potom sa presunie do Paríža, kde bude 30. – 31. marca súčasťou viacerých kultúrnych prezentácií, zameraných na ochranu životného prostredia v rámci rokovania Výboru pre životné prostredie OECD na ministerskej úrovni.

Strbske Pleso  Filip Kulisev Čítajte viac Slovensko je malé, ale fotogenické

Cestovateľ a fotograf Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP, sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky vo fotografovaní prírodných scenérií. Absolvoval viac ako dve stovky individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal jedenásť kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. V roku 2020 sa stal držiteľom zlatej kamery a Európskym profesionálnym fotografom roka v kategórii Dron (FEP European Drone Golden Camera Award). Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Monako #Filip Kulisev #klimatická kríza