Česká kultúra pomáha Ukrajine

Desiatky festivalov, divadiel a ďalších kultúrnych inštitúcií sa pripojujú k výzve #kulturaproukrajinu a chystajú benefičný koncert na pražskej Kampe. Jeho cieľom je vyzbierať peniaze na podporu Ukrajiny.

27.02.2022 15:00
Kultura pro Ukrajinu Foto:
Plagát k výzve Kultura pro Ukrajinu.
debata

Česká kultúrna scéna v čele s poprednými kultúrnymi inštitúciami, ako sú Festival svobody, Signal Festival, Jatka 78, Rock for People, Prague Pride a ďalší, sa rozhodla vymedziť voči agresii Ruska na Ukrajine. Preto sa pripoja k spoločnej výzve #kulturaproukrajinu a usporiadajú 3. marca od 18.00 benefičný koncert na Kampe.

Jeho cieľom je vyjadrenie solidarity ukrajinským obyvateľom a vyzbieranie finančných prostriedkov na ich podporu. Počas koncertu vystúpia českí hudobní interpreti a osobnosti kultúrnej scény. Program bude upresnený v nasledujúcich dňoch.

„Celá kultúrna scéna sa spája a chce podporiť Ukrajinu. Vyzývame všetkých, ktorí majú možnosť, aby sa k našej iniciatíve #kulturaproukrajinu pripojili. Je našou povinnosťou vyjadriť solidaritu s ukrajinskými obyvateľmi a jasne sa vymedziť voči postupu Ruskej federácie. Každý čin, každá koruna, každá akcia aj zmienka nesúhlasu je v tejto situácii veľkou pomocou,“ hovorí jeden z iniciátorov akcie Martin Šolc, organizátor Koncertu pro budoucnost.

K výzve sa už pridali desiatky kultúrnych projektov a inštitúcií ako Festival svobody, Signal Festival, Národní divadlo, Jatka 78, Rock for People, Koncert pro budoucnost, Containall, Mladí ladí jazz, Nouvelle Prague
 a ďalší pribúdajú každú hodinu.

„Sme zdesení aktuálnym vývojom situácie. Spoločne tak vyzývame ďalšie kultúrne inštitúcie, ktoré majú možnosť sa k tejto iniciatíve pripojiť, aby tak urobili. Stačí vyplniť online formulár,“ hovorí Oliver McGillick, ďalší z organizátorov.

Cieľom benefičnej akcie je podpora verejnej zbierky „SOS Ukrajina“ organizovaná pod záštitou Člověka v tísni. prostriedky budú použité na humanitárnu pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom na úteku, utečencom, na ochranu ohrozených rodín a jednotlivcov. Prispieť môže každý prostredníctvom webovej stránky Člověka v tísni alebo na účet 93209320/0300.

Koncert pro Ukrajinu sa na Kampe uskutoční vo štvrtok 3. marca od 18. 00 h. Na pódiu zahrajú českí hudobníci a prehovoria osobnosti českej kultúry. Program v tejto chvíli vzniká a bude zverejnený v najbližších dňoch.

Výzvu doposiaľ podpísali a Ukrajinu podporujú tieto inštitúcie:

Festival svobody

Koncert pro budoucnost

Signal Festival

Fuchs2

Jatka78

Bigg Boss

Rock for People

Ankali

Národní divadlo

Mladí ladí jazz

Praha žije hudbou

Student Fest

Containall

I Love You Honey Bunny

Nouvelle Prague

Prague Summer Festival

SodaPop festival

Kefír festival

Kašpárek v rohlíku

A Studio Rubín

Prague Pride

Losers Cirque Company

Let it roll

Post Bellum

Kavárna Mlýnská

Opona

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #podpora #vojna na Ukrajine