Kultúrny svet sa obáva o pamiatky na Ukrajine

Kultúrny svet sa obáva o pamiatky na Ukrajine. Pri ruskom útoku už bolo zničené múzeum v Ivankive asi 80 kilometrov severozápadne od Kyjeva, píše agentúra DPA.

03.03.2022 07:00
UNESCO Foto: ,
Logo UNESCO na archívnej snímke.
debata (8)

Na Ukrajine je podľa DPA mnoho pamätníkov, pamiatok UNESCO a múzeí. Americký národný výbor Medzinárodnej rady múzeí (ICOM) na základe satelitných snímok oznámil, že zničené už bolo ivankivské múzeum, ktoré sa zameriava na archeológiu, miestne dejiny a výtvarné umenie a má v zbierkach aj diela významnej ukrajinskej umelkyne Marije Prymačenkovej (1909–1997).

Tiež ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na twitteri uviedlo, že zhorelo vyše 25 diel umelkyne, ktorá je považovaná za predstaviteľku naivného umenia a obdivovateľku Pabla Picassa. Informácie o skaze a jej rozsahu sa nedajú nezávisle overiť.

„Straty sú nezmerateľné,“ napísala na twitteri ukrajinská dirigentka Oksana Lynivová, ktorá vlani ako prvá žena dirigovala operu na wagnerovskom festivale v bavorskom Bayreuthe. Riaditeľka kultúrneho fondu vo Vyšhorode Vlada Lytovčenková na facebooku varovala, že ohrozených je mnoho historických a architektonických pamiatok a tiež archeologických nálezísk.

V súčasnosti sú podľa DPA ohrozené najmä múzeá v oblastiach bojov v Kyjeve a Charkove a ich okolí. Múzeá rušia výstavy a prenášajú svoje zbierky do bezpečia, uviedol v príspevku v magazíne Archäologie in Deutschland generálny riaditeľ Historického národného múzea v Kyjeve Fedir Androščuk.

„Neexistuje záruka, že nebude vyplienené ukrajinské kultúrne dedičstvo a že neskončí v ruských múzeách,“ napísal Androščuk.

Mnoho nálezov, ktoré boli na Ukrajine uskutočnených v uplynulých dvoch storočiach, už je v ruských múzeách. Existujú indície, že predmety zo starších archeologických vykopávok na Kryme boli poslané do petrohradskej Ermitáže.

Podľa nemeckej komisie UNESCKO vedie Ukrajina zoznam viac než 3000 pamiatok. Na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO je sedem ukrajinských pamiatok. O tom, či vo vojnovej oblasti utrpeli škody, zatiaľ neexistujú overené informácie.

Najmä boje v Kyjeve ale momentálne predstavujú bezprostredné nebezpečenstvo pre svetové dedičstvo v hlavnom meste, povedala DPA komisia UNESCO.

Medzi pamiatky UNESCO v Kyjeve patrí Katedrála sv. Sofie a Kyjevskopečerská lávra. katedrála je pokladaná za majstrovské dielo kresťanského umenia v Európe. S jej stavbou sa začalo už v 11. storočí. Kyjevskopečerská lávra je obrovský komplex kostolov, kláštorov, múzeí a mníšskych jaskýň. Medzi pamiatky UNESCO patrí napríklad aj historické centrum Ľvova na západe Ukrajiny.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #vojna na Ukrajine