Historik ukáže záujemcom Galantu, ako ju už nepoznajú

Trojicu podujatí s názvom Galanta, ako už ju neuvidíme pripravilo Vlastivedné múzeum (VM) v Galante. Komentovaná prechádzka mestom v sprievode miestneho historika Juraja Pekaroviča sa bude konať dnes (v nedeľu 27. marca) o 14. h.

27.03.2022 10:00
kaštiel, galanta Foto: ,
Jednou z pamiatok, ktoré sa v Galante zachovali, je kaštieľ.
debata

Podujatia sú venované 785. výročiu prvej písomnej zmienky, hlavnou myšlienkou podľa Judit Pukkai z VM je ukázať, že za oponou socialistickej architektúry Galanty sa skrýva krásne vidiecke mestečko.

Historická prechádzka sa začne na železničnej stanici a pokračovať bude po už neexistujúcej Kossuthovej ulici cez Hlavnú ulicu.

„Spoznáme polohu bývalého trhoviska, artézskej studne, prvej čerpacej stanice a synagógy. Na Hlavnej ulici na mieste dnešných panelákov stáli krásne secesné domy bohatých mešťanov, obchody a reštaurácie. Našťastie budova sporiteľne, kostol a slúžnovský úrad stoja dodnes,“ uviedla Pukkai.

Účastníci dostanú aj bohato ilustrovanú mapu, pomocou ktorej si dokážu ľahšie predstaviť Galantu v minulosti.

medveď Čítajte viac Pri Galante varujú pred medvedicou s mláďatami

VM už otvorilo vo svojich priestoroch výstavu pohľadníc Zo starej Galanty, ktoré prednedávnom zakúpilo od historika Pekaroviča. Sú výnimočnou spomienkou na historickú Galantu. Bola niekoľko storočí zemepanským mestečkom, ktoré chceli budovatelia socializmu v priebehu niekoľkých rokov premeniť na moderné mesto a súčasne zmazať stopy po minulosti.

Dôkazom, že sa to dialo veľmi necitlivo, dokonca barbarsky, je dnešný vzhľad mesta. „V Galante máme široký výber panelákov, ale o to menej historických stavieb,“ napísal pôvodný majiteľ zbierky v knihe Galanta na starých pohľadniciach.

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #história #galanta