V Bratislave pribudnú dva pamätníky obetiam holokaustu

V areáli bývalej muničnej továrne na bratislavskej Patrónke v piatok poklepali základný kameň budúceho pamätníka obetiam holokaustu. Podobné dielo postavia aj na železničnej stanici v mestskej časti Bratislava - Lamač.

27.03.2022 14:00
debata

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba informoval, že pamätník bude pripomínať smutnú históriu daného miesta počas druhej svetovej vojny a ľudáckeho režimu.

„Bolo tu zriadené koncentračné stredisko pre Židov, do nemeckého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau odtiaľto previezli 8 000 židovských obyvateľov,“ pripomenul. Myšlienku pietneho miesta ocenil aj hlavný rabín Židovskej náboženskej obce Baruch Myers.

Droba zdôraznil, že tragédiu holokaustu i jeho pozadie je potrebné neustále pripomínať ako memento toho, k čomu môže dospieť nenávisť a totalitná ideológia.

„Preto na tomto mieste vybudujeme pamätník holokaustu, aby sme ani my, ani naše deti a vnúčatá nezabudli na túto udalosť,“ uviedol o pamätníku, na ktorého podobe spolupracovali študenti zo Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru.

Raoul Wallenberg Čítajte viac Výstava na Bratislavskom hrade predstavuje diplomatov, ktorí zachraňovali Židov

Predseda Židovskej náboženskej obce Tomáš Stern vo svojom príhovore zdôraznil, že tragické udalosti spred 80 rokov nie je možné neprepojiť s uvedomením si tragédie, ktorá sa v súčasnosti deje na Ukrajine. I preto je presvedčený, že pamätať a pripomínať si už nestačí.

„Aj aktuálne udalosti potvrdzujú, že zlo, nenávisť či akúkoľvek bazálnu ľudskú zlovôľu je potrebné zastaviť hneď a v zárodku, a to všetkými dostupnými prostriedkami demokracie, právneho štátu a medzinárodnej spolupráce,“ zdôraznil.

„V opačnom prípade sa nemôžeme čudovať, že humanizmus a demokracia a všetko to, čo si ľudstvo počas ôsmich desaťročí od skončenia globálnej katastrofy vybudovalo a tvorí základ našej identity, sa rozplynie a demontuje samo,“ upozornil Stern.

Židov, koncentrovaných v areáli bývalej továrne na Patrónke, odvážali do koncentračného tábora zo železničnej stanice v dnešnej mestskej časti Lamač. Prvý transport, s vyše 700 ženami a dievčatami, odišiel 27. marca 1942 podvečer, teda len dva dni po odchode prvého transportu so židovskými ženami z Popradu.

požiar auto patrónka Čítajte viac Na bratislavskej Patrónke po pár týždňoch opäť horelo auto

Rovnako ako popradský transport, aj vlak z Lamača smeroval do nacistického koncentračného tábora Auschwitz, vo vtedy okupovanom Poľsku.

Slovensko si v piatok pripomenulo 80. výročie začiatku transportov slovenských Židov do vyhladzovacích táborov počas druhej svetovej vojny. Pri tejto príležitosti sa uskutočnili viaceré pietne spomienky.

Pamätník pod názvom Moja vina bude aj v priestoroch Železničnej stanice Bratislava-Lamač pripomínať obete holokaustu a transporty slovenských Židov počas vojnového slovenského štátu.

„Je dôležité, aby táto tragická jazva na duši nášho mesta, na duši Lamača ako vtedajšej samostatnej obce, bola nezmazateľná a nezmazaná. Pamätníkom si uctíme všetky obete, ktoré prešli touto stanicou, a všetky obete, ktoré doplatili na zlo, ktoré dominovalo vtedajšiemu obdobiu,“ uviedol starosta Lamača Lukáš Baňacký.

Dielo s rozmermi 5 × 5 metrov a päťmetrovou výškou vypracovali pedagógovia a študenti Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru.

„Pamätník bude v kovovom prevedení. ‚Hrdzavejúce‘ vonkajšie oplášťovanie bude evokovať obraz surovosti, vnútorné časti zas budú presklené ako metafora čistoty a nevinnosti. V diele sa budú spájať dve veci nevinnosť obetí a vina nás ostatných,“ priblížili autori.

Pamätník bude dominantou vonkajších priestorov železničnej stanice. Na mieste by mal vzniknúť aj malý parčík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #holokaust #židia #Lamač #Patrónka #Pamätník holokaustu